I et leserinnlegg i lørdagens Sunnmørsposten retter Farstad skarp kritikk mot det hun kaller inkompetente ledere ved kulturavdelinga i fylket, og inkompetente politikere i Ålesund, som har latt Jugendstilsenteret forfalle, og heller latt senteret bli «en pengemaskin for KUBE».

– Hvis en skal dømme Jugendstilsenteret etter utstillingene er forfallet merkbart, med manglende lys og synlig støv inni glasskapene. Det mangler gjenstander, som tekstilarbeidet til anerkjente Frida Hansen.

Deler av utstillingene er tatt ned eller stengt av, som multimedia-programmet i andre etasje, uten at noe nytt har kommet opp i stedet.

– Jeg var rasende da jeg gikk fra mitt private besøk der 9. desember, men nå er jeg mest trist på senterets vegne, sier Aud Farstad, og er tydelig på at hun ikke er en nøytral tilskuer.

Savner info om jugendbyen

Farstad jobbet ved senteret i rundt ti år, fram til hun sa opp i 2010. Da var hun dokumentasjonsansvarlig, og hadde blant annet ansvar for utstillingen i kjelleren som hun nå trekker fram som et skrekkeksempel på vanskjøtsel, med synlig støv og lyskasser som er mørke.

Sunnmørsposten var med Farstad på Jugendstilsenteret 14. desember.

– Denne delen av utstillingen er ment å hedre håndverkerne som i praksis skapte byen, men i stedet framstår det som mørkt og dårlig ivaretatt. Som om ingen bryr seg, sier hun.

I andre etasje etterlyser Farstad multimedia-programmet som før var i det gamle kjøkkenet.

Filmene og bildene viste jugendstil i andre europeiske byer, og plasserte Ålesund inn i tidsepoken.

– Og når var det sist en utstilling på Jugendstilsenteret? I min tid hadde vi flere store utstillinger der, om arkitekten Mackintosh’ stoler, jugendlamper og postkort med jugendmotiv. Nå er det i stedet på KUBE alt skjer, sier Farstad.