– Om ikke Baalsrud hadde klart å flykte, hadde operasjonen min onkel deltok i vært en glemt tragedie. Men med filmen «Den 12. mannen» får den dramatiske hendelsen ny aktualitet, sier Roger Larsen.

– Det er blitt fortalt at mannskapet kontaktet feil mann, to lokale menn hadde samme navn. Slik ble onkel og de andre tatt av tyskerne, forteller Roger Larsen.

Hel vegg

Selv har 63-åringen vokst opp med historien om onkelen som var medlem i Kompani Linge, og ble henrettet av tyskerne. Per Revold Blindheim var yngste bror til Larsens mor, Lina.

Etter onkelens død fikk familien tilsendt flere utmerkelser som Blindheim fikk for sin krigsinnsats. Han ble blant annet tildelt St. Olavsmedaljen med eikegren, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70-års-medalje og den finske Vinterkrigens minnemedalje.

– Jeg kaller dette familiens wall of fame, sier han med et smil.

– Hvorfor har du hengende de gamle krigsmedaljene?

– Jeg har alltid hatt interesse for forsvarssaker, og har selv vært aktiv i heimevernet i 25 år. Onkel Per ble drept av tyskerne lenge før jeg ble født, men medaljene etter hans krigsinnsats har jeg hengende for å hedre hans minne, forteller Roger Larsen som var kaptein i heimevernet da han sluttet for sju –åtte år siden.

Flere dokument

Blant andre spor etter Per Revold Blindheim, har Larsen tatt vare på et brev hans bestefar Ole Blindheim fikk tilsendt fra Norwegian Independent Company. Brevet som er datert Smestad leir, 10. april 1946, gir opplysninger om operasjoner Per Revold Blindheim deltok i. Det samme gjør kapittelet om onkelen i boka The Linge Company, der alle Lingekarene som tapte livet under krigen er omtalt. Blant dokumentene finnes også et brev der Lina Lansen ble invitert til avdukinga av et minnesmerke over Jan Baalsrud og de falne etter «Bratholm-tragedien» i Troms.