– Dette er bare helt fantastisk. Denne gaven kommer så godt med, og det varmer ekstra godt når det er byen som gir. Her er det artister som stiller opp gratis, ildsjeler som får alt i stand, og et gavmildt publikum, sier Jorunn Bøyum, leder for kreftavdelinga ved Ålesund sjukehus.

Hun setter stor pris på at andre engasjerer seg for deres pasienter.

– Jula er ei ekstra tung tid for dem som ligger her på sjukehuset. Det at folk viser at de bryr seg gjør det litt lettere. Denne gaven vil vi selvsagt informere pasienter, pårørende og ansatte om, sier hun.

Å glede andre

– Disse pengene gjør at vi har muligheten til å gjøre det lille ekstra for pasientene som er her, og for deres pårørende. Det kan være små ting som litt ekstra julegodt, blomster eller annen pynt som kan glede. 25.000 kroner er et så stort beløp av vi kanskje også kan investere i noe større.

– Jeg er i det hele tatt så imponert og rørt over måten byen viser omsorg for andre på, med denne konserten. Vi trenger vel alle en påminnelse innimellom om å bidra der vi kan, sier Bøyum.

Hun mener arrangørene fortjener ros for engasjementet.

Fornøyd med besøket

Daglig leder for Terminalen, Synnøve N. Sandnes, roser på sin side artistene:

– Alle har stilt opp gratis. Utstyr, teknikere og lokale dekkes av Terminalen, for at inntektene i sin helhet kan gå til kreftavdelinga, sier Sandnes.

Mellom 200 og 250 publikummere kom på konserten. Det kostet minimum 100 kroner å komme inn. Folk kunne gi hva de ville utover det.

Billettselskapet Tikkio tok ingen provisjon til denne konserten, understreker Sandnes.

– Det er mye som skjer i jula, så dette publikumsbesøket er vi godt fornøyd med. Dette er penger det er godt å gi videre.

Skaper en ny tradisjon

Sandnes kaller det hele en hjertesak hun lenge har ønsket å få i gang:

– Målet er en årlig romjulskonsert der vi samler byen om et felles formål, og gir en flott konsert med lokale artister tilbake. Det er tilfeldig at det i år er kreftavdelinga som får pengene. Hvem vi gir til neste gang er åpent, men det skal være til noe lokalt, sier Sandnes.

I år falt konserten på 3. juledag. Kanskje blir det 4. juledag neste gang, for om mulig å stable enda flere konsertgjengere på beina.

– Det er fint å benytte juleferien til en konsert som dette. Da er gjerne artister hjemme på julebesøk, og vi sparer reisekostnader. Nils Petter Molvær bor i Oslo, men var her på familiebesøk, og spilte både solo og på halve settet til Natalie Sandtorv. Det viste seg å være et fantastisk samarbeid, både for artistene og for publikum. Alle fikk vi en opplevelse ingen har hatt før. I tillegg er dette en type konsert der mer ukjente artister får en arena å spille på, for et stort publikum, sier Sandnes.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Full klaff

Natalie Sandtorv skal ha julekonsert på Teaterfabrikken denne romjula. Hun nølte ikke med å si ja da hun fikk spørsmål om å stille for kreftavdelinga i tillegg:

– De fleste av oss blir påvirket av kreftsaken i en eller annen grad. Som artist er dette den enkleste måten å bidra på.

– Like viktig for meg er muligheten til å få spille med mitt eget band, på hjemmebane. Det er med ærefrykt jeg nå har delt scene med Nils Petter Molvær. En sinnssykt fin opplevelse. Musikalsk sett ble det full klaff. Molvær er bare råkul!