– Jeg har samlet antikviteter fra 1980-tallet med en spesiell interesse for jugendstilen. Jeg har ingen arvinger, og så bestemte jeg meg for at det var på tide å rydde opp i mitt bo. Derfor kontaktet jeg Jugendstilsenteret for å høre om de var interessert i å overta samlingen. Det var de heldigvis, og nå befinner mine jugendting seg i Ålesund.

Det forteller Anne Britt Lilleholm om hvor de fleste jugendtingene som Jugendstilsenteret skal presentere for publikum i juni stammer fra.

– Hvorfor donerer du samlingen?

– Sjølsagt kunne jeg ha solgt det hele, men da ville alt blitt spredd. Jeg har samlet jugendgjenstandene med interesse og kjærlighet, og vil derfor at tingene skal få et nytt godt hjem. I vår tid når ting forsvinner raskt, synes jeg det er viktig å ta vare på kulturhistorien. Derfor kontaktet jeg Jugendstilsenteret, og bestemte meg for å donere jugendsamlingen min dit, forteller 71-åringen, som har en mangeårig karriere bak seg som rådgiver i Utenriksdepartementet.

En hel stue

Anne Britt Lilleholm, som er i ferd med å flytte fra bygården like bak Slottet, hadde innredet en hel stue i jugendstil i leiligheten sin. Det er inventaret i denne stua, møbler, glass, porselen, sølvtøy og tekstiler hun har gitt til Jugendstilsenteret.

– Samlingen inneholder alt som skal til for å gjenskape en jugendstue. Jeg tror jeg fylte elleve flyttekasser med bruksting og pyntegjenstander i tillegg til møbler som jeg sendte til Jugendstilsenteret, forteller hun.

– Jeg har kun lest om Jugendstilsenteret, og deres planer om å innrede en autentisk jugendleilighet. Jeg synes det er viktig at jugendsamlingen min tas vare på i et miljø der den er tilgjengelig både for publikum og for dem som forsker på jugendstilen. Og da kan jeg ikke tenke meg noe bedre sted enn Jugendstilsenteret, sier Anne Britt Lilleholm, som har en tur til jugendbyen Ålesund høyt oppe på ønskelista.

Verdifull gave

– En helt fantastisk donasjon. Som museum er det veldig verdifullt å få en samling som dette. Med et så lite innkjøpsbudsjett som Jugendstilsenteret har er vi avhengige av donasjoner for å kunne utvikle jugendsamlingen. Og Anne Britt Lilleholm har vært en meget dyktig samler.

Det sier kurator Tove Lande om de over hundre gjenstandene Oslo-kvinnen har gitt fra seg.

– Det var som å komme inn i et skattkammer. Jeg så med en gang at samlingen var av meget høy kvalitet, forteller Lande om første gang hun var på besøk hos Lilleholm i Oslo. Nå er kuratoren i full gang med å planlegge utstillingen av nye gjenstander fra Jugendstilsenterets samling.

– Da får publikum se mange av hennes ting, men utstillinga vil også vise nyinnkjøp og andre donasjoner, forteller Lande og fortsetter.

– Jugendstilsenterets store og eneste innkjøp i 2017 er et åkle laget av tekstilkunstneren Frida Hansen. Det dukket tilfeldigvis opp i en koffert fra et dødsbo i Oslo, og Jugendstilsenteret fikk kjøpt det for 75.000 kroner. Det tok hele innkjøptspotten, men er en god investering for jugendsamlingen, mener kuratoren.

Tove Lande opplyser at den videre planen for Anne Britt Lilleholms møbler og gjenstander er at de skal brukes i en jugendleilighet som planlegges i Jugendstilsenteret.

– Når leiligheten står ferdig avhenger blant annet av den videre prosessen knyttet til kjøpet av nabobygningen, og når ombyggingen av andre etasje kan starte. Jeg tror det ligger noen år fram i tid, sier kuratoren.

Nyskapende

I utstillingsprogrammet for 2018 ved Jugendstilsenteret og Kube går det fram at før «Nye verk fra samlingen» vises i Jugendstilsenteret, åpner utstillingen «Og jeg tar deg med til paradiset» 4. mai.

– Den tar utgangspunkt i religion i samtidskunsten, og er det mest spenstige vi presenterer for publikum dette året, mener Tove Lande som sammen med Bendikte Holen kuraterer denne nyskapende utstillingen med innlånte verk av en rekke internasjonale samtidskunstnere.

– Vi ser hvordan religion blir stadig mer aktuelt. Tematisk belyser utstillingen martyr og paradisforestillingen i kristendommen og islam, forklarer kurator Lande om Jugendstilsenteret og Kubes hovedsatsing dette året.