Det sier Ragnar Tesdal som er musikalsk leder for et spesielt kor som nå er klare for sin første konsert utenfor bergensområdet. Til helga kommer Bækkalokket og Rune Larsen til Ålesund og Spjelkavik kirke.

Oppfølging

I 15 år har koret vært et av tilbudene på Kalfarhuset i Bergen som er et oppfølgingssenter for mennesker som vil leve et liv uten rus og kriminalitet. De fleste soner eller har sonet en fengselsstraff, eller de har gjennomført en rusbehandling.

Leder: Ragnar Tesdal er leder for Kalfarhuset, men også musikalsk leder for Bækkalokket.

– Vi ble enige om at vi ville ha et tilbud om musikalske aktiviteter, og starta med sang, gitar og piano, forteller Tesdal som også er leder for Kalfarhuset.

– Når gitarlæreren vår hadde bakgrunn som gitarist for Joe Cocker, trodde vi selvsagt at det var dette som kom til å ta av. Men så viste det seg at folk ville synge. Såpass mange at det var umulig med enkelttimer. Så ble det altså kor.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Møteplass

Bækkalokk er bergensernes navn på kumlokk.

– Et par av gutta i koret sa at bækkalokket var møteplassen i gata før i tida, og uten bækkalokket ramler du jo rett ned i kloakken. Dermed var navnet klart, ler Tesdal.

Medlemmene i koret er en salig blanding av folk.

Lavmesse Rune Larsen skal synge sammen med Bækkalokket, men står også for «lavmessen» i Spjelkavik kirke søndag formiddag.

– Folk som liker å synge og som synes det vi holder på med i Kalfarhuset er gøy, er med. Likedan folk som jobber med rusmisbrukere. Men koret er jo først og fremst et tilbud for dem som bruker Kalfarhuset til å finne nytt fotfeste.

– Vi er 44 medlemmer, og Rune Larsen blir også med oss til Ålesund. I tillegg til å være med på konserten lørdag kveld, skal Rune også lede det han kaller «lavmessen» i Spjelkavik kirke på søndag formiddag. Der deltar selvsagt koret også.

Flere fra Møre og Romsdal

Tesdal synes det er naturlig at koret viser seg fram der mange av brukerne av Kalfarhuset kommer fra.

– Svært mange av dem som soner fengselsstraffer i Bergen, er fra Møre og Romsdal der det som kjent er mangel på soningsplasser.

Når koret nå kommer til Ålesund, er det ikke minst takket være byens varaordfører.

– Tore Johan Øvstebø ble kjent med oss da han jobbet med diakoni i Møre bispedømme, og han ble veldig ivrig på at vi måtte holde konsert i Møre og Romsdal, forteller Ragnar Tesdal.

Skuespiller Helge Jordal er også en av grunnene til at Bækkalokket nå hadde nok penger til å ta turen til Ålesund.

– Han fikk Johan Nordahl Brun-prisen for det arbeidet han gjør med å dele kulturopplevelser med folk på gateplan i Bergen. Helge fikk heder og ære – vi fikk prispengene. Vi har også fått andre gaver som gjør at vi har råd til flybillettene til Ålesund, og dette gleder vi oss til, forsikrer Ragnar Tesdal.