– Melissa og jeg har vært med i bybrannspillet før, men ikke som Borgny. Dette er faktisk første gang vi spiller Borgny alle tre, sier Luna Kretschmer (13) og ser mot Melissa Hauge Pedersen (16) og Kari Eline Ulvestad (18).

– Det spennende. Vi gleder oss veldig, sier alle tre som innrømmer at det har vært masse pugging for å lære all teksten som hører til Borgny-rollen.

– Men vi lærer av hverandre. Det er fint å være tre som deler på Borgny-rollen, sier Kari Eline, Melissa og Luna.

Det siste halve året har de og resten av skuespillerne og sangere øvd jevnlig. Denne uka har gjennomkjøring av musikalen, som forteller historien om hvordan Borgny og resten av Ålesunds befolkning flykter fra flammene brannatta i 1904, foregått på Fellesverket Dragens egen scene.

Fredag er det premiere, med påfølgende forestilling lørdag og søndag.

Tett på folk

– I fjor ble bybrannspillet vist i Parken kulturhus. Her kommer vi mye nærmere publikum, og det er både nytt og spennende. Slik blir publikum på en måte en del av bybrannen, mener Luna.

– Alt blir mer virkelig når en kommer tett på. Bybrannspillet har en viktig historie å fortelle, og publikum får godt innblikk i hva folk opplevde brannatta, skyter Melissa inn.

– Ja, det er historia til byen vår det handler om, som vi gleder oss til å fortelle til barn og voksne. Og så blir det masse farger og nydelig musikk, sier de tre Borgnyene.

Ny Borgny-forestilling: Kornelia debuterer som manusforfatter

Mer humor

I fjor ble bybrannspillet kalt «Heltene» og satte fokus på alle som kjempet seg gjennom flammehavet, og ikke ga opp.

– Det var mer en kabaret i fjor, men i år er vi tilbake med «Borgny -flukten fra flammene» i originalversjon. Men noen endringer har vi gjort, forteller manusforfatter og daglig leder for Fellesverket Dragen, Jan Hogne Christiansen.

Det han sikter til er en mer komprimert handling, mer lys og lyd, færre aktører i sving på scenen, og at flere morsomme sekvenser er tatt med i handlingen.

– Blant annet er historien om fangene i Ålesund fengsel som ble satt fri mot at de lovte å komme tilbake dagen etter tatt med. Fangene er rampete og finner på en del tull. Vi tar med dette for å skape balanse i all dramatikken, forteller han.

For dramatikk mangler ikke når Borgny og broren Ivar kommer bort fra foreldrene sine, og brannmennene kjemper intenst for å redde Aspøyskolen, og i møte med Anders Nord som slipper unna flammene i Waldehuset.

– Borgny-musikalen handler ikke bare om bybrannen, men også om identitet og de kreftene som fantes blant befolkningen om å stå sammen og bygge opp igjen Ålesund til verdens beste by. Jeg tror alle som ser «Borgny – flukten fra flammene» blir litt mer glade i byen sin. Og stolte av Ålesund, sier Jan Hogne Christiansen.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Sommer-Borgny

At Fellesverket Dragen denne gangen lar tre jenter dele Borgny-rollen, er ingen tilfeldighet.

– Hensikten er å utvikle en Borgny-versjon som kan settes opp i sommer for turister og lokalbefolkningen. For å kunne tilby forestillinger i sommerferien, må vi sikre at det alltid er en Borgny spilleklar, sier Christiansen som håper å få byens turistnæring og lokalt næringsliv med på denne satsingen.