– Hva skjer med driftstilskuddet til kunstfagskolen når det skal komme fra den fylkeskommunale potten? Min bekymring går på at kunst og estetiske fag nedprioriteres til fordel for mer yrkesrettede fag, og at kunstfagskolen gradvis sultefores økonomisk. Det må ikke skje.

Det sier rektor ved Ålesund kunstfagskole, Ragnar Johansen.

For å sikre kunstfagskolens økonomiske framtid engasjerer han seg for å unngå at skolen havner i en fylkeskommunal sekkepost.

– Penger til kunstfagskolen må fortsatt øremerkes, mener rektoren.

Deler bekymring

– Jeg deler den økonomiske bekymringen med kunstfagskolens rektor. Bekymringen gjelder hele fagskolesektoren i fylket, som i utgangspunktet er underfinansiert fra staten, sier assisterende fylkesutdanningssjef Rune Solenes Opstad.

Han opplyser at Møre og Romsdal fylkeskommune i inneværende år gir tolv–tretten millioner kroner i tilskudd til Fagskolen i Ålesund og Fagskolen i Kristiansund.

– Økonomien er anstrengt, og nå skal vi ha en gjennomgang av hele fagskolesektoren. Ålesund kunstfagskole blir en del av den, opplyser assisterende fylkesutdanningssjef.

– Kunstfagskolens rektor er redd skolen skal tape pengekampen mot yrkesrettede fag. Hva sier du til det?

– Det er ikke noe signal om at de estiske fagene kan bli skadelidende, men jeg ser at det settes fokus på de tekniske fagskolene. Mye er uavklart. I løpet av 2018 skal vi gå gjennom hele fagskolesektoren i Møre og Romsdal, opplyser Rune Solenes Opstad. En styringsgruppe ledet av fylkesrådmannen er allerede nedsatt for å utføre dette arbeidet.

Omlegging

Det er i statsbudsjettet for 2018 at det går fram at Stortinget har vedtatt å innføre ny tilskuddsordning for landets fagskoleutdanning, og at direkte statlig finansiering av fjorten private kunstfagskole forsvinner.

Neste år er det landets fylkeskommuner som får faglig ansvar for fagskolene, og fordelingen av rammetilskuddet fra staten. Kunnskapsdepartementet har sendt ut oppdragsbrev til fylkeskommunene om forvaltning av tilskudd til fagskoledriften, og tar sikte på dialogmøter med regionene og fagskolesektoren i løpet av 2018.

I Møre og Romsdal er det tre fagskoler. De to offentlige, Fagskolen i Ålesund som blant annet underviser i bygg- og anlegg og maritime fag, og Fagskolen i Kristiansund som i stor grad retter undervisningen inn mot prosessteknikk og petroleumsfag. Og privateide Ålesund kunstfagskole som gir undervisning i kunstfag og design.

Utarming

Ragnar Johansen opplyser at til nå har det statlige pengetilskudd dekt rundt 75 prosent av kostnadene til driften av Ålesund kunstfagskole. Resten er finansiert av egenandel fra studentene.

– Dette skoleåret er statstilskuddet per student på 131.000 kroner. Signal går på at tilskuddet kan bli redusert til 69.000. Skjer det, er det ikke mulig å gi undervisning i tråd med den NOKUT-godkjente læreplanen kunstfagskolen driver etter. Da kommer Ålesund kunstfagskole gradvis til å utarmes, mener Ragnar Johansen som er spent på om fylkeskommunen vil prioritere kunstutdanning i 2019 når penger skal fordeles.

– Det store spørsmålet er da om politikerne satser på kunstfagskolen eller om de synes det er nok kunstnere i Møre og Romsdal. Mitt klare svar er nei, Fylket trenger kunstnere og kreative næringer, sier kunstfagskolens rektor.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

I 2018 skal det utføres en gjennomgang av de tre fagskolene i fylket, opplyser assisterende fylkesutdanningssjef Rune Solenes Opstad. Arkivfoto Foto: Petter Sandvik