Mens det er stadig vanligere at kinoer i større byer som Oslo og Trondheim har etablert alkoholservering på kinovisninger for voksne, er det foreløpig ikke etablert et slikt tilbud på Ålesundskinoene.

Lukket visning

– Det er veldig sjelden det skjer. Men ja, en privatperson kan søke og få leie en kinosal med oss til lukka arrangement, sier Beathe Kvalsvik Breivik, kinosjef for Nordisk Film Kino, som drifter Moa kinosenter og Løvenvold kino.

– Og det kan søkes skjenkebevilling. Det er mer vanlig at bedrifter leier en kinosal, enn privatpersoner. Og enda sjeldnere serveres det alkohol. Men det er altså mulig, bekrefter kinosjefen.

Nytt kinobygg på Moa: – Stort potensial for kino i Ålesund

Minste kinosalen på Moa har plass til 63 personer. Leie av lokale og filmvisning koster omtrent det samme som å leie et pent selskapslokale. Kinosjefen kan telle på ei hånd hvor mange ganger det har vært privat kinovisning, og kun to-tre ganger er det søkt skjenkebevilling på Moa kinosenter. Skjenkebevillingen er det derimot andre som tar seg av.

– Det er ikke vanlig, men mulig, sier rådgiver Øyvind Skjelten i Team helse og velferd i rådmannens stab i Ålesund kommune, som har gitt tillatelse til servering av alkohol i gruppe en og to (øl og vin) til deltakerne i sluttet selskap på Moa kinosenter i helga, noen timer på kveldstid.

– Noen har leid en kinosal og skal ha et opplegg for seg selv. I offentlige bygg og forsamlingslokaler så kan man søke og få ambulerende skjenkebevilling til et slutta lag, hvis en vil unne seg et glass champagne eller vin i forbindelse med et spesifikt arrangement, sier Skjelten. Det er mest vanlig å gi bevilling for øl og vin. Er det et enkeltarrangement som er åpent, er man mer restriktive, og meget restriktive i forhold til sprit. Men i slutta lag, som f.eks. bryllup, er det mer vanlig å gi bevilling for alle gruppene. Hvor allment tilgjengelig bygg er, er også av betydning. Mange idrettslag som leier ut klubbhus er ifølge Skjelten svært ryddige med bevillingssøknader. Men antall ambulerende skjenkebevillinger til privatarrangement på kino, fins det ikke mange av hittil.

– Jeg kan i alle fall telle det på ei hånd, de siste åra, uten å egentlig ha telt i det hele tatt, sier Skjelten.

Svømmehall?

– Ved Moa kinosenter er en svømmehall. Gis det tillatelse til alkoholservering der?

– Det er jo kommunen som eier bygget, så det er litt opp til kommunen om en ønsker å ha alkoholservering der, sett ut fra hvilke aktiviteter en ønsker å ha der. Men jeg vil nok være skeptisk til drikking ved basseng, av åpenbare grunner. Men det er ikke noe i vegen for å søke. Men vi vil naturligvis være mer restriktiv. I lokale hvor barn og unge ferdes, er man og avhengig av at ingen andre har tilgang på lokalene samtidig. Og så er det et spørsmål om en må ha alkoholservering i enhver sammenheng. Vi oppfordrer ikke til at det skal serveres alkohol i enhver sammenheng. Kommunen har også en ruspolitisk handlingsplan, som signaliserer en restriktiv praksis, sier Skjelten.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Filmpolitiet slakter filmene, men publikum strømmer til kinosalene.
Alkoholservering og lukket kinovisning med venner og bekjente i Ålesund. Foto: Knut Arne Aarset