– En smykkebolle med lokk dekorert i dragstil. Det holder jeg på å lage, forteller Sunniva Slotsvik mens hun pensler flytende gips rundt en silikonform.

– Gipskappe må til for at silikonformen skal beholde fasongen når jeg fyller rennende gips i den. Når gipsen stivner er bollen ferdig, og jeg kan bruke den samme forma til å støpe så mange smykkeboller jeg vil, forklarer eleven ved Ålesund kunstfagskole.

Rundt henne i verkstedet er flere elever fullt opptatt med å støpe pyntefigurer og bruksting i former laget av silikon eller gips. De er i ferd med å avslutte en kursperiode der de har lært å lage forskjellige støpeformer til skulpturer, dekor og bruks- og pynteting.

– Kunstnere har ofte bruk for å lage former av noe de har modellert, eller et objekt de vil lage flere kopier av til en installasjon eller andre verk, sier lærer Peder Alme.

Reparerer jugenddekor

Selv er han utdannet gipsmaker og modellør, og har nylig starta sitt eget verksted på Stranda.

Med Ålesund og Sunnmøre som nedslagsfelt satser han på å lage rosetter, ornament, lister og figurer i gips.

– Det har ikke vært gipsmakere i Ålesund siden gjenoppbyggingen etter bybrannen. Så det er finnes mange rosetter i tak og mye ornament på husfasader i byen som trenger reparasjon, mener gipsmakeren som begynner å få oppdrag fra jugendhuseiere.

– Jeg har satt i stand noen takrosetter, og flere håper jeg det blir, sier Peder Alme.

– Jeg vet ikke om det er gipsmaker jeg skal bli, men det er veldig kjekt å prøve ut forskjellige teknikker, så får jeg finne ut hvilken retning jeg skal satse på etter hvert, sier Hans Marius Pilskog Giske mens han skjærer mønster i en gipskloss med skalpell.

– Det skal bli en sokkel til en liten kinesisk løvefigur, forteller kunstfageleven.