– Budskap? Nei, jeg prøver å gi publikum mulighet til fri tolkning av maleriene. Men jeg håper de åpner for refleksjon over det å være menneske, og hvordan vi forholder oss til hverandre. Slike ting.

Audun Alvestad drar blikket bort fra båten som glir inn Steinvågsundet, og passerer vinduene i atelieret hans i den gamle Bersetbua.

Her har 37-åringen hatt en intens arbeidsperiode siden nyttår. Resultatet henger på veggene i form av tolv store maleri, som alle skal sendes til Gallery Kristin Hjellegjerde i London. Der skal ålesunderen åpne utstillingen «Specially normal» 29. mars sammen med den spanske kunstneren Cristina Banban.

– Vi er begge opptatt av vanlige mennesker i vanlige liv, forteller Alvestad om maleriene til utstillinga «Veldig normal» der han skildrer en fyr som ikke helt fikser livet i hverdagslige situasjoner: Når han bader, stryker skjorta si eller spiser.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Levende modell

– Det starta med Carlos, en homofil politimann jeg ble kjent med i Lisboa, forteller Audun Alvestad. Han har de siste årene delvis har bodd der sammen med sin portugisiske kjæreste.

– Carlos er en hyggelig fyr, men passer ikke helt inn noe sted. Etter hvert har denne fyren utviklet seg til andre karakterer som heller ikke helt skjønner spillet og sliter med å henge med i samfunnsutviklingen. Kanskje det er mange som kan kjenne seg igjen i det? undrer kunstneren som maler sine karakterer og omgivelser i en forenklet, naivistisk stil. Hans figurasjon og malestil minner om tegneserier og animasjon.

– Jeg vokste opp med mye tegnefilm, så det har nok påvirket meg. Dessuten jobber jeg stadig for å bruke færrest mulig virkemidler. Målet mitt er å gjøre motivet enklest mulig for å formidle det maleriske, fargene og selve penselføringen, forteller kunstneren.

Utstilling i Ålesund

Audun Alvestad flytta fra Ålesund som 18 åring, men har det siste året pendlet mellom hjembyen og Lisboa. 37-åringen gikk ut fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2014, og er tildelt Kulturrådets treårige arbeidsstipend.

I fjor fikk han gode kritikken for utstillingen «Varme hender, kalde føtter» som ble vist i Trondheim og Bergen.

– Hvorfor har du ikke stilt ut i hjembyen din?

– Fordi jeg ikke har bodd her på lenge, har jeg ikke hatt så mye kontakt med byen. Men nå blir det. Til sommeren skal jeg ha en liten utstilling på Alnes, og i 2019 står Khåk kunsthall for tur. Ikke før de siste årene har jeg følt meg ferdig og klar nok til å vise fram bildene mine, men nå trapper jeg opp utstillingsvirksomheten, forteller han.

Alvestad bruker atelieret i Bersetbua når han trenger arbeidsro. Her i den store og nesten tomme betongbygningen har kunstneren ordnet seg en hjemmekoselig hule, med mengder av maleutstyr på flere arbeidsbord, sofagruppe, hyller med bøker, porselenskanner og andre pynteting og frodige grønne potteplanter på gulv og vinduskarm.

– Jeg kan ikke male uten å ha det ryddig rundt meg. Jeg liker planter, og jeg liker grønt, forteller kunstneren nå skal vise sine grønne og frodige maleri i London. Så: Ålesund next.

Luftig utsikt mot Steinvågsundet, og hjemmekoselig med møbler og planter inne. Kunstneren har rigget seg atelier i Bersetbua. Foto: Staale Wattø
«Forfatterens ektemann» og «Jernmannen» er tittel på disse to maleriene som skal stilles ut i London. Foto: Staale Wattø
Mye nakenhet i Audun Alvestads malerier som henger på atelierveggene. – Tilfeldig, mener kunstneren som føler det er naturlig å male menneskekropper. Foto: Staale Wattø