Spenningen er til å ta og føle på når Daisy Detektiv, med 15 barnehagebarn hakk i hæl, tar opp jakten på den fæle Kaptein Knuse, som kidnapper det aller mest dyrebare du har, yndlingsleken din.

Var med på å lage manus

Fem- og seksåringene i Fjelltun barnehage har et helt spesielt eierforhold til det nye teaterstykket fra Barneteatret Vårt i Ålesund, som har fått tittelen «Barnehagemysteriet – Daisy Detektiv tar saken».

Gjennom flere workshops denne vinteren har de vært med på å utvikle stykket, kommet med innspill og tilbakemeldinger slik at stykket blir akkurat passe spennende for de største barnehagebarna.

Tirsdag var det generalprøve på Fjelltun, i går var det premiere i Ratvikåsen barnehage.

– Vi kjente igjen noe av handlinga, vi har vært med på å komme med forslag, sier Gabrielle (6).

– Men det var ikke alt vi visste om. For eksempel slutten, der Brumma Bjørn havner i teddymums-maskinen til til Kaptein Knuse. Den hadde vi ikke sett før, forteller Matteo (6).

De er storfornøyd med resultatet.

Det skjer-kalenderen: Få med deg det som skjer i kulturlivet på Nordvestlandet

Lærdom

Om Kaptein Knuse er mesterskurk og lekenes verste fiende, er Daisy lekenes mesterdetektiv.

Omreisende som hun er, med hele verden som arbeidsfelt, har hun selvsagt mobilt kontor, en arbeidsstasjon full av en mesterdetektivs remedier.

Utstyr som forstørrelsesglass og lommelykter blir sjenerøst delt ut til dagens publikum, som følger Daisy tett, gjennom avdelingen, på jakt etter knuseren.

– Vi har lært å se etter spor, forteller Johannes(5). Det er nyttig nå som de har begynt å leke detektiver på uteområdet. Spor finnes overalt.

Skal være skummelt

Fortellingene om de forsvunne lekene, stjålet og most til Teddymums i kaptein Knuses grusomme oppfinnelse, topper seg når en ny leke, Brumma brum, forsvinner, i et lite ubevoktet øyeblikk, etter å ha blitt fulgt ut på en av barnehagens doer. Dermed er jakten i gang, til stadig nye rom, bak lukkede dører, alltid med en viss sjanse for å stå ansikt til ansikt med den mystiske skurken.

Ikke alle tør å gå inn, selv om de vet det bare er eventyr.

At skurken ikke blir fanget, men forsvinner ut igjennom vinduet for så til slutt å dukke opp i en småskummel film, er et viktig spenningselement.

– Vi ville ikke lage sånt «dille dalle lillesøster skal til tannlegen»-teater. Ungene er vant til spennende eventyr på film. Det er ingen grunn til at teater for barn skal være mindre spennende, mener manusansvarlig og regissør Cecilie Lundsholt.

– Vi har diskutert mye underveis, forandret fra gang til gang. Dette stykket er først og fremst en prosess. Lek er en aktivitet som er tilfredsstillende i seg selv. Lek er å utforske, prøve ut, gjøre erfaringer, mestring og lærdom. Finne ut av ting, også sammen med de voksne. Og barna har uttrykt begeistring over å endelig ha fått et mysterium i barnehagen, sier skuespiller Elisabet Top.

– Nå skal stykket videre ut på turné i barnehagene i fylket, til dem som bestiller det. Tilbudet gjelder i perioden april-juni, opplyser Lundsholt.