selveste hattens dag letter vi på hodepryden og konsentrerer oss om enda viktigere ting.

Som for eksempel tversoversløyfer.

Vi er tilbøyelig til å være enig med dem som holder denne mannlige forskjønnelsen for å være langt mer praktisk og stilig enn de traurige slipsene.

På sekstitallet hang «slufsene» ennå med i motebildet.

For eksempel var Sunnmørspostens redaktør og lokalpolitiske tungvekter Dagfinn Flem i regelen ulastelig antrukket med tversoversløyfe. Det ser uansett slik ut på alle mulige arkivfotografier vi har av ham.

På denne dag for nøyaktig femti år siden – lørdag 21. oktober – poserte Gustav M. Flisnes på avisas forside. Lansert som «Den nye ordfører i Ålesund».

Akkurat dét fotografiet finner vi ikke. I dét motivet bærer Flisnes interessant nok et slips, samtidig som han svinger klubba til ære for fotografen.

Femtiårsminnet er vesentlig av flere årsaker. Den langt viktigste tør være at 39 år gamle Flisnes ble førstemann ut i ledelsen av Sunnmøres nye «storkommune», i det den kom til å bestå av Borgund og Ålesund.

«Gustav M. Flisnes er en av de yngste ordførere som har vært valgt i Ålesund», leser vi.

«Til tross for at han blir reknet som en av de mest renheklede «erke-borgundensere», er han innfødt ålesunder.

Sin skolegang hadde han også i byen. Han tok artium i 1948 og tok deretter eksamen ved Veterinærhøgskolen. Han er kontrollveterinær ved Næringsmiddelkontrollen i Ålesund og er dessuten meget godt ansett i sin dyrlegepraksis».

Det skulle bli flere perioder i vervet og samlende Gustav M. Flisnes preget lokalpolitikken i en avgjørende epoke for byen.

Mal apropos anseelse: Vi har ved selvsyn konstatert at han ser likedan ut den dag i dag.

Enkelte er heldige sånn.

For noen tiår siden: Les mer historisk stoff i Sunnmørsposten.