Det er ikke så mange dagene siden det lå «gulevester» på kne og henta prøver fra gategrunnen i Ysteneset. Sona innfartsvegen og gamle Liaaen-verftet.

Blir sikkert spennende å analysere disse nifse giftene, vil vi tro. Gamle synder blir så godt som nye i det vi børster støvet av dem. Issadå!

Den praktfulle trevillaen bak buskaset til venstre står ennå. Resten er jevna med jorda. I 2018 finner vi butikken til Tafjord kommunikasjon her, og det gamle Gjørtz-lageret som i dag huser bl.a. OBOS og NAV.

Malvin Dalhus kan fortelle at det faktisk finnes en siste rest av gassverket ennå: Et rør som stikker ut fra fjellsida på andre sida av gata, altså til venstre her. Det forsynte bl.a. gatelysa.

Trebygninga i midten var kontor. Sikkert nok også boliger. For det henger jo en hel liten klesvask på snor i sola her?

I murbygninga til høyre foregikk selve produksjonen. De brant steinkull, og fikk ut bla. tjære og koks som biprodukt i tillegg til gassen som ble ledet inn i disse digre beholderne.

For noen tiår siden: Les mer historisk stoff i Sunnmørsposten.

Tankene levde med innholdet, i det forstand at «taket» og «veggene» på ballongene hevet og senket seg i takt med fyllingsgraden.