Det var folksomt utenfor kulturhuset Plassen i Molde sentrum da kronprinsessen med følge ankom, etter å ha spasert gjennom Storgata fra Alexandra Hotel.

Lesehest

– Haakon er Bjørnsonfestivalens høye beskytter, men jeg er familiens største lesehest. Jeg kan ikke forestille meg et liv uten bøker. Derfor hadde jeg så lyst å reise til Molde og åpne festivalen, sa kronprinsessen.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Hun brukte mye av åpningstalen sin til å fortelle hva bøkene har betydd for henne, både da hun var liten og ble lest for og senere i voksen alder.

Bokhandlerstipendet til Ida Hegazi Høyer

Under åpningsseremonien ble bokhandlerstipendet 2014 tildelt forfatteren Ida Hegazi Høyer. Hun debuterte i 2012 med romanen «Under verden» og har fulgt opp med nye romaner i 2013 og nå i august 2014.

Fagerlia-elever skal skape liv og røre

20 elever fra andre klasse dans og drama på Fagerlia hadde som oppgave å lokke publikum til Plassen, før kronprinsesse Mette-Marit tok ordet og åpnet festivalen.

– Vi er her for å skape liv og røre i gatene både onsdag og torsdag, som et signal til publikum om at noe spennende er på gang. Det finnes flere måter å få folk til å undre seg. Som å stoppe helt opp, kledd som forretningsfolk, i fryste posisjoner. Tema for innslagene er ytringsfrihet, sier lærer Anita Nancy Valderhaug.

Klassen er plukket ut til prosjektet «Ungt blikk» i regi av Bjørnsonfestivalen, og skal jobbe med forfatter Helga Flatland det kommende året.

Bjørnsonfestivalen ble startet i 1992 av forfatteren Knut Ødegård og var lenge den dominerende litteraturfestivalen i Norge. Festivalen stagnerte noe etter at Ødegård slapp roret og ble etter hvert forbiseilt av litteraturfestivalen på Lillehammer, Norsk Litteraturfestival. I fjor fikk Bjørnsonfestivalen igjen en opptur. Årets program tegner godt.

Les flere kulturnyheter på smp.no