Midt under Den Norske Matfestivalen går drømmen i oppfyllelse for Anniken Tødenes.

– Det har vært en travel og til tider nervepirrende innspurt, men nå er vi i gang, sier den nybakte kaféeieren.

Krumkaker

I Keiser Wilhelms gate var tre generasjoner i sving på åpningsdagen i går.

Mormor Unni Annie Tødenes hadde plukket fram krumkakejernet og tryllet fram blondetynne kremmerhus som hun serverte fylt med multekrem. Mormor nøyer seg antakelig med å være med på åpningsdagen, mens Annikens mor, Evelyn Tødenes, er en av de tre som skal lage og servere maten.

Drøm

Anniken Tødenes har utdannelse både som servitør og i innovasjonsledelse.

– Men interessen for mat og drømmen om å få mitt eget spisested har nok vært den sterkeste drivkraften, sier hun.

I de samme lokalene som gründerne bak Let's Eat Deli introduserte det amerikanske deli-konseptet for Ålesunderne, skal maten nå bare være lokal.

– Og her skal det ikke fires på krava til det kortreise, understreker Anniken.

Mange lokale produsenter presenterer produktene sine under matfestivalen, og i går ble det også arrangert et seminar der kortreist mat og reiseliv sto på programmet. Flere av de lokale produsentene kommer til å bli leverandører hos Anniken på «Kaffe & Kos».

– Ingen sak å finne gode, lokale råvarer både på Sunnmøre og i resten av Møre og Romsdal, sier Anniken Tødenes, som akkurat har tatt imot noen lekre laksesider fra et lokalt røykeri.

– Finnes ikke bedre røykalaks, sier kaféeieren, som også er veldig glad for at stadig flere får øynene opp for de lokale delikatessene.

Hjemmelaga

Men det skal ikke bare være lokalt. Maten skal være hjemmelaga også.

– Vi satser på en forholdsvis liten, men variert meny. Litt etter hva vi har av råvarer.

– Og på torsdager?

– Ball, ler Anniken. Enkelte tradisjonen tukler man ikke med.

"Kaffe og kos" åpnet i Keiser Wilhelmsgate. Fra venstre: Evelyn Tødenes, Anniken Tødenes og Synnøve Lie (bak). Foto: Staale Wattø
Mormor med krumkaker er Unni Annie Tødenes. Foto: Staale Wattø