Ukent­li­ge kon­ser­ter er må­let når «Ter­mi­na­len» åp­ner dø­re­ne en gang til vå­ren.

– I dag star­ter ar­bei­det. Vi skul­le gjer­ne vært kla­re til jul, men åp­ning på sen­vin­te­ren el­ler tid­lig vår er nok mer rea­lis­tisk. Før­s­te kon­sert i det gam­le ter­mi­nal­byg­get tip­per jeg blir i må­neds­skif­tet mars/ap­ril, sier Ter­je Er­stad i Momentium.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Ons­dag fikk sel­ska­pet grønt lys fra po­li­ti­ker­ne i Byg­ge- og delesaksutvalget i Åle­sund om å etab­le­re en ny kon­sert­sce­ne i det gam­le ter­mi­nal­byg­get ved Ru­te­bil­sta­sjo­nen. Iføl­ge ut­valgs­le­der Roar Sa­len var det til­løp til fest­ta­ler fra po­li­ti­ker­ne un­der mø­tet:

– Vi er po­si­ti­ve til alt som ska­per liv i sen­trum. El­ler enda mer liv i sen­trum, som det he­ter nå. Ved­ta­ket var en­stem­mig.

Stor in­ves­te­ring

Om­byg­gin­gen av ter­mi­nal­byg­get til kon­sert­lo­ka­le vil kos­te i over­kant av tre mil­li­oner kro­ner, for­tel­ler Ante Gis­ke­øde­gård i Momentium.

1,6 mil­li­oner kro­ner er støt­te fra Stif­tel­sen Kjell Holm og Spa­re­ban­ken Møre, med 800.000 kro­ner fra hver.

– Vi er av­hen­gi­ge av å få den­ne byscena til å gå rundt, men har er­fa­ring nok til å vite at vi må være tål­mo­di­ge. Ei skik­ke­lig by­sce­ne i Åle­sund er noe man­ge, meg selv in­klu­dert, har sav­net i vel­dig man­ge år. Li­ke­vel vet vi at det kre­ver mye jobb å få folk til å ta noe nytt i bruk, både som pub­li­kum og som ak­tør, sier Gis­ke­øde­gård.

«Ter­mi­na­len by­sce­ne» blir kon­sert­lo­ka­lets of­fi­si­el­le navn.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Åpent for alle

– Det skjer al­le­re­de mye i Åle­sund. Ei by­sce­ne som det­te gir mu­lig­he­ter for enda mer, un­der­stre­ker han.

– Både for ar­tis­ter uten­fra som fram til nå ikke har fun­net en eg­net sce­ne for sin mu­sikk i Åle­sund, men som vi nå kan lok­ke til å stop­pe her. Jeg tror vi selv vil ar­ran­ge­re rundt halv­par­ten av kon­ser­te­ne i Ter­mi­na­len. Res­ten må kom­me fra små og stør­re ak­tø­rer lo­kalt, sier Gis­ke­øde­gård.

– Det­te skal være et lav­ters­kel­til­bud og en sjan­ger­fri are­na. At sce­nen er fast med lyd og lys gjør alt mye enk­le­re, og bil­li­ge­re for lo­ka­le band og and­re som in­vi­te­rer til kon­sert. Må­let er ukent­li­ge kon­ser­ter gjen­nom hele året, gjer­ne midt i uka, sier han.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Ter­mi­nal­byg­get skal ri­ves på sikt, for å gi plass til den fram­ti­di­ge Kulturhavna. Det skjer nok ikke med det al­ler før­s­te. Men det­te er et spark opp­over. Ved å etab­le­re en kon­sert­are­na i om­rå­de al­le­re­de nå, ba­ner vi for­hå­pent­lig­vis veg for det som skal kom­me. Og når Ter­mi­na­len en gang ri­ves, flyt­ter vi byscena over i et nytt, eg­net kon­sert­lo­ka­le like ved. Det er pla­nen, sier Gis­ke­øde­gård.

Drift: Det er Momentium som står bak den nye byscena. Her Ante Giskeødegård (tv) og Terje Erstad. Arkiv. Foto: Maria Finnøy Fagervoll