Slik ka­rak­te­ri­se­rer Nils-Øi­vind Haa­gen­sen sin nye dikt­sam­ling.

I 2011 ble mo­ren hans dia­gnos­ti­sert med lun­ge­kreft. På grunn av en lun­ge­syk­dom had­de hun fått trans­plan­tert en ny lun­ge.

– Hun var ofte inne til kon­trol­ler, så det kom ikke helt ut av det blå. Vi viss­te trans­plan­ta­sjo­nen økte sjan­se­ne for å få kreft, og mam­ma had­de vur­dert fa­ren, for­tel­ler Haa­gen­sen.

Spred­ning

To år et­ter kreft­dia­gno­sen døde mo­ren hans. For noen da­ger si­den kom dikt­sam­lin­gen «Spred­ning» i bu­tik­ke­ne.

– Den hand­ler om er­fa­rin­gen med å bli øde­lagt og ikke fin­ne en måte å re­pa­re­re seg på. Å fin­ne en måte å leve med det. En vok­sen er­fa­ring, for­tel­ler for­fat­te­ren.

Men dikt­sam­lin­gen er ikke bare dødsorientert. Iføl­ge for­fat­te­ren hand­ler også om at and­re ting enn kreft som sprer seg.

– Mo­ti­va­sjo­nen var bare kjær­lig­het.

– Likt for alle

Dik­te­ne hand­ler om å sit­te med mo­ren, å høre på mu­sikk med hen­ne, å lese for hen­ne, å snak­ke med hen­ne, men også om det som fin­nes uten­for sy­ke­hus­rom­met.

– Var det mu­lig å fin­ne en vei ut av syk­dom­men og stik­ke av fra den?

– Da mam­ma fikk kreft gjor­de det hver­da­gen min mer en­de­lig. Jeg viss­te på nytt det jeg all­tid har visst, at mam­ma skul­le dø. Alle skal jo det, men det er al­li­ke­vel et sjokk når dø­den kom­mer, for­tel­ler Haa­gen­sen.

– Sjukdom er likt for alle, dø­den er lik for alle. Det er ikke ver­re for oss enn for and­re.

– Ikke hjul­pet

Om bo­ken kan være en trøst for noen i sam­me si­tua­sjon, er Haa­gen­sen ikke sik­ker på. Han selv har iall­fall ikke fun­net noe trøst i å skri­ve dik­te­ne.

– Jeg vet ikke hva det ga meg. Jeg vet bare at jeg ofte re­age­rer på li­vet med dikt. Kan­skje for­di jeg hå­per det skal hjel­pe. Det har ikke hjul­pet så vel­dig ennå.