– Ålesund trenger arenaer der forskjellige stemmer og ulike meninger kommer fram. Høstscena ønsker å skape levende kulturdebatter. Lave skuldre, lav terskel for å delta, mange deltakere og forskjellige synspunkt. Det ønsker vi oss, sier Inger Bakke om årets nyhet under Ålesund Teaterfestival.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Tror på gode debatter

Med programposten «Åpen linje» inviteres byens befolkning til foajeen i Arbeideren i kveldinga torsdag, fredag og lørdag.

Dit kommer kulturarbeidere fra ulike miljø for å holde sine debattinnlegg, før folk i salen trekkes med.

– Jeg tror dette blir gode debatter. Paneldeltakerne er aktive i samfunnsdebatten og tørr si meningene sine. Dessuten synes jeg det er fint at de som jobber profesjonelt med kultur i byen vår trekkes fram og blir synliggjort, sier kunstnerisk leder for Høstscena.

Kulturbegrepet, kunst og sosiale media

Høykultur kontra lavkultur. Dette er tema for den første debatten. Da sitter Høstscenas festivalkunstner Solveig Fagermo, kurator ved Kulturkvartalet Benedikte Holen og leder for Parken Kulturhus Hans Pareliussen klar i panelet.

– Hvem er det som definerer hva som er høykultur og hva som er lavkultur? Dette er et av spørsmålene som tas opp, forteller Bakke.

Følg smp.no på Facebook

Kvelden etter er det kunstnernes rolle i 2014 som belyses. Da sitter Amund Sjølie Sveen, som har laget forestillinga Sound og Freedom som vises under Høstscena, i panelet. Det gjør også inspektør ved Ålesund Kunstfagskole, Trine Røssevold og Høyre-politiker Knut Anders Oskarson.

Lørdag kveld er det bruken av sosiale media som tas opp. «Ansikt til ansikt kontra face to face» er stikkord for det regissør Petter Ness, forfatter og kunstanmelder Kjetil Røed og ålesundspatriot og blogger Trine Klemetsen skal ytre seg om.

Håper på temperatur

Journalist i Sunnmørsposten, Bjørn Vatne, skal lede de tre debattene i Arbeideren: –Jeg legger ikke opp til en tørr paneldebatt der noen skal belære andre, men håper på høy temperatur både i panelet og blant publikum. Dette skal være en møteplass som kan åpne for refleksjon og nye tanker, håper debattlederen.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Han satser på at «Åpen linje» kommer til å ligne mer på et talkshow enn en akademisk auladebatt.

– Diskusjoner går rundt stuebordet i mange hjem. Artig om slike debatter blir mer offentlig, mener Bjørn Vatne.