Storsatsinga har fått tittelen «Vær hilset!». Kjennere vil vite at dette er åpningsorda i «Nordlands trompet» - selveste hovedverket til Petter Dass.

Lørdag 25. oktober får publikum møte giganten fra helgelandskysten. Da vil katedralen på Aspøya fylles av «Guds nordenvind», som Dass engang ble kalt.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Utvalgte godbiter

Visesangeren Ola Bremnes og kantoren Bjørn Andor Drage har tonesatt utvalgte godbiter fra den rikholdige og mangslungne litterære produksjonen.

Bremnes har med seg et knippe musikere. Resten skal kirkekoret sørge for.

– Dette blir ei både morsom og flott konsertfortelling, sier Nikolas Fehr. Han er organist, dirigent og krumtapp bak opplegget.

Les flere kulturnyheter på smp.no

– Vi har så mange nydelige tekster etter Petter Dass. En av mine favoritter er «Allmektig Gud, hvor kostelig». En praktfull salme! Men vi skal også formidle deler av innholdet i «Nordlands trompet». Den passer godt her hos oss, ettersom den er smekkfull av kystkultur. Riktig så treffende tematisk. Dass nevner f. eks. en bybrann. Fra Bergen dog, men likevel til å kjenne seg igjen i, legger Fehr til og smiler.

Påkosta satsing

Ordet storsatsing er allerede brukt. Språkbruken er høyst dekkende: Kirkekoret har nemlig kava på i halvanna år for å få i stand denne konserten. Den er påkosta både i kvalitet og kroner. Virkelig et løft av de få, men geskjeftige sangerne.

– For anledninga skal vi synge sammen med kora fra Borgund og Ellingsøy. Koret blir på rundt 60 mennesker. Ola Bremnes er begeistra for dette og gleder seg til å gjeste Ålesund.

Følg smp.no på Facebook

Kantor Nikolas Fehr forteller at repertoaret blir ei blanding av viser, salmer, mer folketonepregede ting og så noen pop-aktige, friske saker. Det må være helt i dikterprestens ånd. Han var kjent som en friskus.

– Vi tør å satse nå, selv om det er et stort program. Ålesund kirkekor har fått til ganske mye. Nok til at vi drister oss utpå med noe i helt egen regi. At valget falt på Ola Bremnes skyldes i første rekke at det er en utrolig flott konsert. I tillegg hjelper det jo at jeg kjenner ham fra tidligere samarbeid i Bodø, sier Nikolas.

Ålesund kirkekor og Nikolas Fehr. Foto: Alexander Worren