Slike spørsmål, og så konkret som mulig, prøver filmskaper Eivind Tolås å gi noen svar på i sin nyeste serie for tv.

«Døden, ein serie om livet» skal gå på søndager i beste sendetid på NRK fra slutten av oktober. Da håper Tolås at hele familien, de yngste også, vil se serien sammen.

25 land

I to år har den Bergensbaserte sunnmøringen og medregissørene Paulo Chavarraia og Stian Indrevoll reist rundt i verden for å samle materiale. Fra Vietnam, Japan og Nepal til Mexico, Argentina, USA og Ghana. 25 land til sammen.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Fem aspekter ved døden

– Hovedpersonen i serien er åtte år gamle Tonje, spilt av Emilie Ellefsen. Tonje har mistet moren sin, og sammen med faren sin, spilt av André Ellefsen, reiser hun rundt for å finne ut mer om det som er så vanlig, men så vanskelig å snakke om, forteller Tolås.

Serien tar for seg fem aspekter ved døden: Den fysiske døden, livet etter døden, den kreative døden, dødsmarkedet og den politiske døden.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Blant annet blir vi med til et fjell i Nepal der de døde etter å ha blitt partert blir lagt ut som fugleføde, til De dødes dag i Mexico med fargerike gateprosesjoner, til Taiwan der befolkningen fester med de døde, til likbrenning i India, til en såkalt Body Farm i USA der man forsker på døde menneskekropper, og en frysetørkemaskin med flytende nitrogen som erstatter ikke så miljøvennlige kremasjonen, forteller Tolås.

Døden i kunst og kultur er noe av de filmteamet tar for seg.

– Døden er så veldig til stede i all mulig popkultur. Der er den blitt så veldig offentlig. Men i folks privatliv er døden så veldig privat, mener Tolås.

Feelgood

Feelgood er viktig. Serien legger seg på en åpen og humoristisk tone.

Humor er også et aspekt ved døden. Blant annet bruker de John Cleese sin tale i begravelsen til Monty Python-kollega Graham Champbell.

Tolås har testet ut deler av serien på femåringen til samboeren sin.

– Det eneste hun reagerte på var en scene fra Taiwan, der man lager spektakulære papirkreasjoner, setter dem opp på en flåte og brenner dem som en del av ritualet. Å se dem sette fyr på de flotte kunstverkene var det eneste som ble for sterkt for henne.

– Akkurat det samme skjedde med 10-åringen til NRK sin innkjøper, forteller Tolås.

Følg smp.no på Facebook

I Ghana kan man få kista utformet etter den personlige interesser og yrkesbakgrunn. Her er kistemaker Eric Anang. Foto: Flimmerfilm
I fjellene i Nepal blir de døde kroppene partert og lagt ut som føde til fuglene. Her er en av lamaene som står for ritualet. Foto: Flimmerfilm