For første gang på rundt 90 år blir originale bilder av Edvard Munch stilt ut i Ålesund. Utstillinga åpna fredag, men bare en håndfull har vært innom da Sunnmørsposten tar turen lørdag formiddag.

- Det er egentlig motbydelig, sier Bjørn Sørlie som står for utstillinga.

Han legger til at han ikke driver med kunst for pengenes skyld, men for kunsten, og synes det er synd at informasjonen ikke har kommet bedre ut til publikum.

- Brist i kommunikasjon

Bjørn Sørlie driver sammen med Marcus Sørlie formidling av Munch-malerier. For noen dager siden fikk de forespørsel om de ville være med å stille ut noen bilder på skulpturutstillinga Harald Kjeldaas har i Torghallen i Ålesund denne og neste uke.

En rekke misforståelser, og blant annet feil dato på en annonse i Sunnmørsposten, har ført til lite reklame og igjen svært lavt besøkstall.

Til salgs

De åtte bilda som er stilt ut i Torghallen er alle, utenom ett, privateid av samme familie. Siden 2010 har bilda vært rundt om i verden på utstillinger, senest i sommer på verdens største Munch-utstilling i Genova.

- Hadde de ikke vært på museum de siste åra hadde de nok vært solgt for lenge siden, konstaterer Bjørn Sørlie.

Bildene som er stilt ut viser forskjellige metoder som litografi, tresnitt og radering. Blant annet er "Pubertet" fra 1902, "Snølandskap" fra 1898 og "To Mennesker" å se i Torghallen.

Sistnevnte er det eneste kjente i olivengrøn på kinapapir og er svært eksklusivt.

Bildene er for salg, men kunstformidlerne har ikke noe forhåpninger.

- Vi forventer ikke salg. Vi gjør dette for kunsten sin skyld. Det er greit for Ålesund å få se bildene, sier Marcus Sørlie.

- Hva ligger prislappen på?

- Fra 400 000 og oppover, sier Marcus Sørlie, etter litt overtaling.

Munch-bilda blir stående i Torghallen til mandag, mens skulpturutstillinga til Harald Kjeldaas står ut neste uke.

Harald Kjeldaas har kommet fra Oslo med skulpturutstilling som vises i Torghallen denne og neste uke. Foto: Odin Jæger