- I brevet forsøker vi å forklare litt om korps og at det er kjekt og viktig for lokalsamfunn. Korps er en positiv kulturbærer og vi forteller litt om 17. mai og julespilling. Korps er en kjempearena for barn og foreldre, sier Jacob Devold, som er med i Foreldregruppa i Volsdalsmusikken.

Det er bloggen bypatrioten for Ålesund som på sine sider omtaler korpsbrevet som i disse dager blir sendt ut.

- Mangler korpsforeldre

- Er det stor mangel på musikanter nå?

- Det går litt i bølgedaler fra år til år, men akkurat nå mangler vi korpsforeldre og folk med tradisjoner for det i foreldregruppa, sier Devold til smp.no.

- Er du bekymret for utviklinga?

- Bekymret og bekymret, vi forsøker å si fra. Hvis folk vil holde på med korps, så må de bli med. Det er hele tiden en mobilitet i interesse og det er naturlig at det går litt opp og ned. Men vi opplever det vel slik at fritidstilbudene for barn er mange og at det er tøff konkurranse, sier Devold.

- Synd om korpsene forsvant

Han legger til at det ville vært veldig synd om konsekvensene over tid skulle bli at skolekorpsene forsvant helt.

I brevet står det blant annet at skolemusikkorpset ikke har musikanter som er elever ved skolen fra og med sommeren 2015.

- Det er viktig for oss å få fram at dette ikke er noe «sutrebrev». Korpsryktet de siste årene har vært at det er så mye arbeid og styr. Det er det virkelig ikke. Brevet fra foreldregruppa i Volsdalen er rett og slett et frieri hvis det er noen som har lyst å bli med. Vi har både økonomi, øvingsloker og instrumenter tilgjengelig, sier Devold.

Foreldregruppa understreker også at det er viktig med et bredt tilbud for barn, slik at det er stor valgfrihet.

Under følger brevet fra gruppa:

"Kjære korpsvenn, forelder, bidragsyter, bypatriot eller andre dette måtte angå."

Volsdalsmusikken har vært en institusjon i byens kulturliv siden etableringen i 1960.Korpset, som er et rent foreldredrevet korps, har i perioder, som andre korps, møtt utfordringer knyttet til rekrutteringen. Ikke først og fremst av barn, men av voksne som har vært villige til å ta ansvar for å føre denne tradisjonen videre.

Korps generelt har et dårlig rykte hva gjelder arbeidsmengde, men med god kostnadskontroll er behovet for innsats utover deltagelse ved egne barns opptredener meget begrenset.

Fra og med sommeren 2015 har ikke skolemusikkorpset musikanter som er elever ved skolen.

Stadige forsøk på rekruttering har dessverre slått feil, og vi innser, at om korpset skal ha en fremtid utover 1. januar 2015, må der dukke opp nye voksne som vi kan spille ballen videre til.

Vi har nå en liten, men dedikert stamme ungdomsmusikanter og voksne som har signalisert at de gjerne blir med videre for å sikre korpsets videre eksistens, men nye personer må inn og ta ansvar om korpset skal ha en fremtid.

Volsdalsmusikken har fast øvingstid i frokostsalen på Volsdalen Skole. Vi har en brukbar instrumentpark, og gode venner med stor giverglede i solide sponsorer og bidragsytere. Når vi har hatt behov for støtte og assistanse utover normal drift, har vi alltid møtt velvilje langt utover det vi har kunnet forvente hos våre sponsorer. I kombinasjon med god kostnadskontroll, har vi i dag en situasjon hvor nye koster kan få starte med litt penger på bok.

Korps skal være gøy, Volsdalsmusikken er ekstra gøy. Vi reiser på kjekke turer, arrangerer St. Hans feiring på Volsdalsberga, spiller julen inn i Volsdalskirka, er på Roklubben 1.mai og lager godstemning på 17. mai. Dette gjør vi, først og fremst fordi vi liker det, men og fordi vi tror det spiller en rolle. Vi tror at våre små bidrag gir oss som bor her identitet og kulturell ballast som er viktig videre i livet.

Vi tror at opplevelsen av disse festdagene blir annerledes uten korpset som en sentral arrangør og kulturbærer. Dette blir trolig tilfelle etter 1. januar 2015 om ingen andre vil bidra til å ta ballen videre.

Dette er ikke et klagebrev, snarere tvert imot. Dette er ment som informasjon om og invitasjon til et hav av lett tilgjengelig glede. Her har du muligheten til å utgjøre en forskjell. For lokalsamfunnet, for barna, for skolen. Om du skulle føle deg kallet til innsats, nøl ikke med å ta kontakt, vi er i frokostsalen stort sett hver tirsdag fra 18:00.

Med vennlig hilsen,

For Foreldregruppa i Volsdalsmusikken Jacob Devold