Forma som et glitrende juletre med stjerne i toppen og kappe til å fly med. Henrik Overaa Bjørnsen tar oppgava «Lag en juleversjon av deg sjøl ved hjelp av tørkerullholdere og anna stæsj» meget seriøst.

  • Se video over

– Er det en konkurranse? Er det på tid? Det må være på tid, sier Henrik. Før noen rekker å si tørkerullholder, har han kasta seg over isoporhoder, filt og piperensere.

Midt i isoporfleisen

Terje Devold skuler bort, og småbrummer noe om hva er poenget. Han var ikke klar over at han skulle bli utfordra til å lage tørkerullmodeller. Trodde bare han skulle snakke om jula.

Tre sekunder etter fyller han Dybhuset på Sunnmøre Museum med en rullende latter. Han går for en stor rød nese midt i isoporfleisen.

– Onkel Terje, hvorfor er du så rød på nesa, skøyer Einar Gustafsson fra sidelinja.

Mens han strever med å bøye til et par knall oransje briller til sin tørkerullfigur. Einar har et inderlig forhold til jul. Gleder seg til at roa skal bre seg over heimen, til å drøse og spille yatzy med familien.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

For Leif Hovde er jula høgdepunktet i kirkeåret. Han er en aktiv kirkegjenger. Det er noe heilt spesielt med høgtidsstemninga i Ålesund kirke på julaften, mener Hovde.

Og sjøl om englene er falma og stjernene ikke glitrer så sterkt lenger, blir den gamle julepynten tatt fram og hengt opp på treet, år etter år. Ellers blir det ikke jul.

Pakkehysteri

Hans Pareliussen syns det fort kan bli vel mye styr i desember. Mer som en unntakstilstand.

– Jula får fram det beste og verste i oss. Vi burde lære oss å slappe av litt mer, sier Hans.

Steinar Lausund er hjertens enig i at det kan gå over styr på mange områder. Han er ikke glad i pakkehysteriet.

Følg smp.no på Facebook

Forventningspresset som klemmer til, og skaper ei unødvendig vanskelig jul for mange, spesielt for foreldre som føler de må gi dyre gaver til tenåringene sine.

– Du har jo så lyst at jula skal være perfekt for ungene dine, men ofte er det ikke slik. Det blir lett til at en overdriver, og gir altfor mye, legger Terje til.

  • Les hele reportasjen og mye mer julestoff i Sunnmørspostens førjulsmagasin torsdag - eller som Eavis her (krever abonnement)

Ridderne av langbordet på Dybhuset. F.v. stand up-komiker Henrik Overaa Bjørnson, kulturhussjef Hans Pareliussen, eiendomsgründer Steinar Lausund, matfestivalsjef og konsulent Terje Devold, lokalpolitiker Leif Hovde og byhistoriker Einar Gustafsson. Foto: Nils Harald Ånstad