Thorvald Grønli, kapellan i Spjelkavik kirke, lot seg inspirere av en tegning som han fikk i gave fra barnebarnet sitt da han forberedte julegudstjenesten.

- Jeg tok utgangspunkt i slike til-fra-lapper. Jeg fikk en tegning av barnebarnet mitt hvor halve arket var en tegning, og på den andre halvdelen var det skrevet til farfar og fra barnets navn. Dette inspirerte meg til å snakke om Jesus som den store julegaven i dagens gudstjeneste, forteller Grønli.

Juleevangeliet er et selvfølgelig utgangspunkt for en julegudstjeneste, og det ble også dramatisert i dagens første av de tre gudstjenestene som ble holdt i Spjelkavik kirke, men på en dag der julegaver er i fokus for mange ville Grønli også få med at Jesus i seg selv er en gave.

Nærhet

- Det er en verdi dette her å fremelske nærheten. Det gjelder mellom oss mennesker, men også mellom gud og menneskene – og at vi klarer å formidle den til hverandre. Jeg mener min aller viktigste oppgave i en slik gudstjeneste er å være en døråpner for å slippe julegleden inn til oss, la gleden angå oss og spre seg i oss. Folk må tørre å åpne opp og tenke at dette er flott, at Jesus er gaven.

For å få nærhet til hverandre og å åpne seg opp for julebudskapet oppfordret kapellanen kirkegjengerne til å ta hverandre i hendene og la julebudskapet spre seg ut i hender og føtter.

- Med så mange barn på plass er det viktig å spille på litt kjente ting også, og vi sang derfor blant annet ett vers av «Jul med din glede».

Se video fra julegudstjenesten i Larsnes kirke.

Flest hverdager

I Ålesund kirke prekte sogneprest Hallvard Nordstrand om at selv om det nå er høytid er Gud også med menneskene i de mer grå hverdagene.  At mennesker ofte søker de store opplevelsene, mens hverdagene blir mer nedskattet.

- Gjeterne hadde en stor opplevelse der en stor hærskare av engler lovpriset Gud over markene, og en mindre opplevelse ved at de fant Josef og Maria og det lille barnet lagt i en krybbe. Akkurat det at Jesus ble født i en stall og lå i en krybbe er en mer hverdagslig situasjon. Jeg la vekt på at den store opplevelsen med engler forsvant, men dette barnet som englene pekte på og henviste til blir, sier Nordstrand.

Julens budskap

Hva som er julens budskap er nok forskjellig fra folk til folk, og putter man ordene «Julens budskap» inn i søkeboksen på internett og trykker på enter-knappen får man opp diskusjonstråder og forskjellige tolkninger rundt dette.

- Det er sikkert veldig forskjellig hva folk tenker om dette. Noen tenker nok på å ha fri, fred og mulighet til å roe ned, men jeg tenker på kjærlighet. Jeg mener julens budskap er kjærlighet i ente potens – Guds kjærlighet til jorden, sier Grønli.

Nordstrand trekker fram at alle er like for Gud.

- Julens budskap er at Gud sendte sin enbårne sønn for å frelse alle mennesker, og det gjorde han med Kristus i Betlehem. Det er ingen forskjell, det er en himmelsk far som ønsker å være frelser for alle, alle folkeslag, ung eller gammel og fra den høyeste til den laveste. Dette er veldig kraftig understreket ved at han lot sønnen sin bli født i en stall og lagt i ei krybbe, sier Nordstrand.