Highasakite ble av prisutdeler Thomas Seltzer utropt som årets popgruppe i konkurranse med Nico & Vinz og Röyksopp/Röyksopp & Robin.

- Tusen takk, jeg er skikkelig glad, og jeg tror at vi alle sammen er glade!, smilte Håvik fra scena i Stavanger konserthus lørdag kveld.

Hun takker også manager Glenn, som har fått bandets drømmer til å gå i oppfyllelse i 2014.

- Jeg er evig takknemlig. Takk også til Fridtjof, platesjef, han er fantastisk, sa Håvik før hun ga mikrofonen videre til bandvenninne Marte Eberson og tok godt tak rundt tubaist Kristoffer Lo.

Årets komponist

En time tidligere ble hun målløs da hun ble kalt opp på scena første gang.

- Hallo, eh. At... tusen takk. Jeg husker ikke hva jeg skulle si, jeg har glemt alt sammen, innleda Håvik da hun ble ropt opp som årets komponist under Spellemannprisen.

Så fikk hun etter hvert kontroll på situasjonen og fikk takka både bandmedlemmer og andre.

Jazzmusikeren fra Ålesund spiller i indiebandet Highasakite, som de siste årene har hatt enorm suksess i både inn- og utland, blant annet i Australia hvor de hadde konserter i september og besøker på nytt allerede i slutten av januar.

- Komponistene legger selve fundamentet for musikken. Årets nominerte spenner vidt, fra det sarte til det rytmiske og storslåtte. Det er et bevis på at musikk har ingen grenser, ble prisen introdusert med av utdeler og countryprisvinner Claudia Scott.

Håvik var også nominert i kategorien tekstforfatter, men måtte se seg slått av visesanger Siri Nilsen.

Mest spennende

De andre nominerte var Marit Larsen, Röyksopp & Robyn og Siri Nilsen.

- Sangene mine hadde ikke vært så fine uten at bandet mitt hadde arrangert dem så fint. Tusen takk til alle som har med saken å gjøre, sa en noe paff Håvik fra scena i Stavanger.

Hadde takkelista klar

2014 har vært et eventyr for gruppa som dette året ga ut sitt andre album. Håvik befester seg som en av Norges mest spennende komponister og låtskrivere, er dommen fra juryen.

Les også: Highasakite nominert i tre klasser

I et intervju med smp.no tidligere lørdag sa Håvik at hun ikke hadde forberedt noen tale, men at takkelista var klar.

Nilsen beste tekstforfatter

Highasakite var også nominert som beste tekstforfatter, en pris som ble delt ut av Odd Nordstoga - den beste til "å finne desse orda" i året som gikk. Prisen gikk til Siri Nilsen, Lillebjørns datter, også hun trippelnominert - og den eneste som skriver på norsk.

De andre nominerte var Sondre Lerche, Marit Larsen, Thea Hjelmeland og altså Highasakite.

Nicholas fikk stipend

Årets nykommer, som får Gramostipendet for hjelp videre i karriera, blei Emilie Nicholas (26).

Artister som har opptrådt i shower så langt er blant andre Admiral P, Onkl P og de fjerne slektningene, Thea Hjelmeland, Anders Nilsen, Morten Abel og Broiler.

Admiral P og Nico D vant årets hit med låta Engel, en kategori hvor ålesundsbaserte Martin Tungevaag var nominert.

Mange nominerte fra nordvest

Dænsebændet stakk av med sin tredje pris i kategorien danseband, hvor Per Kristian «PK» Støbakk fra Stranda var nominert for fjerde gang, denne gang for albumet «Full Truck 2».

- Jazz er til tider uforståelig, til tider magisk. Dette er sjangeren hvor man alltid søker etter å skape noe nytt, noe ingen har hørt før, sa prisutdeler Ida Jenshus i introduksjonen av kategorien jazz, der tidligere jazzstipendiat-vinner Marius Neset stakk av med prisen foran nesen på Ola Kvernberg.

I åpen klasse, med "grensesprengende artister som ikke lar seg putte i en annen bås", vant Jenny Hval & Susanna framfor Arve Henriksen fra Stryn.

I kategorien barnemusikk vant nynorsk-forkjemper Christine Sandtorv for albumet Dinomaur.

Tødenes nådde ikke opp

I klassen for klassisk musikk, som av Sondre Lerche ble omtalt som en måte å "gi eldre musikk nytt liv gjennom kosmetiske nyvinninger i måten å forstå den på", måtte tenoren Bror Magnus Tødenes (21) fra Eiksund se seg slått. Erlend Skomsvoll/Christian Ihle Hadland/1B1 tok prisen hjem.

En annen som måtte gi tapt var Hanne Kolstø med «Forever Maybe» i kategorien årets popsolist, hvor hun konkurrerte med Emilie Nicholas, Sondre Lerche og Ida Jenshus.

Abel fikk årets hederspris

Årets hederpris, til "et fyrverkeri av en artist", ble delt ut av Bjørn Eidsvåg, gikk til Morten Abel.

- Konsertene hans glemmer man aldri, enten det er solo eller i front for et band. Han er evig ung, og alle har et forhold til artisten, sa Eidsvåg.

Multitalentet Abel, som slo gjennom med Mods og alles "Tore Tang" i 1981, hadde ikke sett prisen komme.

- Jeg har konsentrert meg om å spille seinere i kveld, ikke for å holde denne talen her. Men tusen takk for et tålmodig publikum som har holdt med meg siden 1981, sa Abel fra scena, og presiserte ettertrykkelig at det nok kom til å ta noen timer før det går opp for han.

Spellemannprisen

Spellemannprisen er ei prisutdeling til norske musikkartister, og den fant sted første gang i 1973 for plateåret 1972. Siden har den blitt delt ut hvert år, og Spellemannprisen omtales av mange som det største musikkmessig i Norge - Norges «Grammy» som beviser at artistene har noe i bransjen å gjøre.

Prisutdelinga har for øvrig fått noe kritikk i forkant av kveldens arrangement blant anna fordi artister må meldes på for å bli vurdert som nominert av juryen.

- Spellemann setter papirarbeid foran å hylle våre beste kunstnere, og de gjør seg selv stadig mindre relevante. Det å ikke ta med årets viktigste utgivelser i vurderingen gir Spellemann store riper i en allerede forfallen lakk, langet DJ og musikkprogramleder i NRK Christine Dancke ut da nominasjonene ble kjent.

Mens hun mente denne prosedyren gjorde elektronikakategorien særlig mangelfull, trakk hun fram trippelnominasjonen av Highasakite som et absolutt lyspunkt.

Også Ole Paus, som for musikkåret 2013 fikk den gjeve prisen "årets spellemann", har ytra sterk kritikk mot prisen som han mener ligner stadig mer på VG-lista og favoriserer engelskspråklige tekster.

Totalt er det 87 nominerte til Spellemann 2014, fordelt på 21 kategorier. I tillegg kommer den kanskje gjeveste prisen av alle: Årets spellemann.

Ingrid Helene Håvik (med mikrofon) huska ikke hva hun skulle si hvis hun ble ropt opp som prisvinner. Det gikk bra, hun fikk takka "alle som har med musikken å gjøre". Foto: skjermdump nrk
ENESTE PÅ NORSK: Selfietime for Siri Nilsen, som stilte med dobbel øyekatarr og trippel Spellemann-nominasjon og stilte til fotografering med kommende Spellemann-konferansier Jenny Skavlan. Foto: Gitte Johannessen / NTB
Komponist, låtskriver, soloartist, medlem i bandene Mods og The September when, men også skuespiller, forfatter og skuespillforfatter Morten Abel fikk hedersprisen. Foto: skjermdump nrk