Onsdag ble musikkfestivalen by:Larm åpna i hovedstaden, og Forbildeprisene à totalt 300.000 kroner ble delt ut. Trondheimsbandet Broen fikk publikumsprisen og stipendet Årets Forbilde på 100.000 kroner.

– Det ble dessverre ikke oss denne gangen, sier Tellef Raabe fra Ålesund, som var én av 22 nominerte.

Nedturen er imidlertid ikke veldig stor, da det å være blant juryens utvalgte er et nåløye i seg selv.

– Absolutt. Det var 1500 påmeldte til å spille, og vi er blant dem de hadde tro på, sier Raabe.

Opptrer under festivalen

22 unge, talentfulle artister fra det ganske land kjempa om fem stipender, og publikum har den siste uka kunnet stemme frem sin favoritt som vinner intet mindre enn 100.000 kroner. Samtlige nominerte skal opptre under festivalen i Oslo.

Raabe med band skal gjøre én konsert fredag og én lørdag, og dessuten være del av flere stunt i regi av festivalen.

– Det blir tre dager med tett program, og det liker vi. Torsdag blir det blant annet to akustiske konserter og noen videoreportasjer, forteller han.

Onsdag kveld hiver han seg på nattoget over fjellet fra Bergen, hvor han har sin base og øvde med bandet sitt onsdag kveld. Publikum i Oslo kan vente seg en opplevelse, lover han.

– Vi stiller med et spennende lydlandskap og sterke tekster. Publikum vil få et relativt drøyt liveshow med mørk og catchy musikk.

Raabe skriver og komponerer alle låtene selv, før han arrangerer dem sammen med bandet. Med seg på scena har 24-åringen fem musikere og en lydmann.

Klamt er bra

På repertoaret under by:Larm står blant annet låta «dear Aphrodite», som slippes torsdag 12. mars.

– Jeg gleder meg til å framføre den heilt nye låta live i Oslo. Forhåpentligvis er publikum lydhørt og synes det er spennende og annerledes.

Hans to konserter går i P3-teltet og på «Gamla», ei mindre klubbscene.

– Det blir det klammere, og det tror jeg blir bedre. Ikke at 300 mennesker er så lite, men likevel.

Selv beskriver han musikken sin som ei god blanding av mørk popmusikk med interessante lydbilder, som er moderne og forhåpentligvis nyskapende. Det er nemlig det som skal til for å skille seg ut i musikkverdenen i dag, hevder han.

– Jeg håper min musikk faller i smak hos flere. Jeg henter inspirasjon fra ulike hold, og det preger lydbildet. Man må våge å være annerledes for å skille seg ut.

Det gjør Raabe ved å bære preg av å være singer og songwriter som skriver for bariton- og kassegitar og samtidig dra dette med inn i en svært moderne kontekst med store arrangementer.

Publikum bestemte

Neste torsdag slipper Raabe med band sin nyeste singel «dear Aphrodite». Coveret prydes med Benedikte Olsens design som beskrives som både romantisk og forstyrrende - som låten.

– Vi, altså jeg og bandet, bestemte oss for at publikum på Landmark i Bergen skulle få bestemme hva neste singel skulle bli. Jeg var nervøs, og ble veldig overraska, forteller Raabe.

«dear Aphrodite» ble skrevet i januar i år og vist til bandet få dager før konserten. Uka etter bar det rett i studio for å utvikle videre og spille inn, og nå ser de fram til slippet neste uke.

– Jeg gleder meg veldig, det blir spennende. Nå har vi spilt inn alle låtene til debutalbumet mitt, forteller Raabe.

Til høsten kommer nemlig hans første fullengder med låter som har vært produsert gjennom de to siste åra. På plata er alle låtene gjort utelukkende sammen med bandet, me han utelukker ikke prosjekter sammen med sine to vel så musikalske søstre, Sigrid og Johanne, en gang i framtida.

– Enn så lenge er vi fokusert på hvert vårt soloprosjekt, sier storebror.

Forbildeprisen

Forbildeprisen ble opprettet i 2014 i regi av Frifond Musikk og Norsk Tipping. Forbildeprisene ble da gitt til kun kvinnelige forbilder i norsk musikk; Hanne Kolstø, Kaja Gunnufsen, Aurora Aksnes, Sassybeat og Frk Fryd.

I år er det en egen jury bestående av P3, by:Larm, Norsk musikkråd og Norsk Tipping som velger ut fire vinnere som årets Forbilder. Hver av vinnerne mottar et stipend på 50.000 kr. Publikumsvinneren Årets Forbilde mottar et stipend på 100.000 kr.