- Vi er i rute, forsikrer Steffen Kjevik. Både daglig leder for Terminalen Byscene og Terje Erstad, daglig leder for Ocean Sound Recordings, har for lengst lagt inn i kalenderen at påskeferien blir avlyst i år.

Sluttspurten blir hektisk, men det er etter framdriftsplanen, satt opp i samarbeid med Ram Entreprenør.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Heva taket

«Vi skulle ikke ha heva taket da?». Denne bisetninga uttalt under en samtale før jul er avgjørende for hvordan lokalet ser ut i dag. Først bare rista gjengen i Momentium av seg ideen. Men den var i grunnen for god til å gå bort i fra.

Taket er heva 2,5 meter. På omvisinga i den tidligere godsterminalen viser Kjevik og Erstad hvor stor forskjell det utgjør. Det handler ikke bare om romfølelsen, men vel så mye om om at det er en stor fordel teknisk og akustisk sett å heve taket.  Akustikere har montert spesialplater i vegger og tak for å få best mulig lydopplevelse.

I sona der hovedbaren ligger, er taket som før, mens i salen og over scena er det romslig. Det er også mulig å dele av lokalet, slik at en får en intim pubdel.

Til åpningskonserten med Highasakite fra Ålesund kommer de til å trenge hver kvadratcentimeter av lokalet.

– Det er solgt rundt 400 billetter, som er maksimalt av det vi kan ta inn, forteller Kjevik.

Tilbud hele året

For en som kommer med utenfrablikket sitt og sveiper over lokalet, synes det som forsvinnende lita tid å bli ferdig på. Sett i lys av at Erstad og Kjevik samtidig skal håndtere festivalplanlegging, studiobookinger og sy sammen konseptet for den nye kulturscena, er det mer som et under at de ikke mister nattesøvnen. Men de brenner for å skape kulturtiltak.

– Gjennom festivalene våre har det blitt skapt et behov, og vi følte at byen var overmoden for et helårstilbud. Da vi kom over terminalen, et «nytt» lokale som ikke har historie som uteplass, så vi det som så spennende, at vi ville gjøre noe med det, forteller Momentium-karene.

Når en investerer flere millioner i ei ny kulturscene, er håpet sjølvsagt at de får bli ei god stund. I tråd med sørsideplanene om Kulturhavna, skal terminalbygget rives, men når de planene blir realiserte er uvisst.

Fasaden får vente

Renovering av fasaden blir ikke ferdig til åpninga, men noe må gjøres på sikt.

Det har også pågått en diskusjon i kommunen om hvilke fasadeskilt de skal få lov til å henge opp. I utgangspunktet søkte de om to skilt mot Keiser  Wilhelms gate, der ett av dem var ei stor, frittstående lyskasse montert på taket av den laveste delen av bygget. Inspirert av skilta som ble brukt på historiske musikkscener i Harlem på 30-tallet. Tanken er å reklamere for artister som skal opptre.

Ei slik plassering er i strid med dagens reguleringsbestemmelser, og kan ikke godkjennes av Ålesund kommune. Bygge- og delesaksutvalget har i stedet vedtatt å gi dispensasjon til ei tilpassa lyskasse montert på vegg.

Erstad og Kjevik ser ikke det som et problem. De har opplevd stor velvilje fra Ålesund kommune gjennom hele prosessen med å realisere byscena.

Noe for alle

Konseptet for Terminalen bygger på at Momentium står for en god del av arrangementa. Men de belager seg på at små og store aktører leier lokalet for å sette opp egne arrangement. Erstad nevner Dokkhuset i Trondheim som et eksempel å hente inspirasjon fra.

– Det råder ei oppfatning av at vi ønsker bare kommersielle, kjente artister, men vi vil også at lokale band skal stå på scena i Terminalen, uttaler Erstad. Hovedmålet er å skape ei sjangeruavhengig scene for alle aldrer og kulturutøvere.

At Kvelertak (30. april) står på samme scene som Kari Bremnes (15. november) vitner om et musikalsk spenn.

Blant andre som dukker opp er Stein Torleif Bjella (16. april), Egil Olsen (23. april),  Thomas Dybdahl (15. oktober) og Enslaved (21. oktober).

– Vi vil også ha quiz og et lokalt humorkonsept à la «Torsdagskveld fra Nydalen» og «Nytt på Nytt». Det blir leda av André Ulveseter, som inviterer med seg nasjonale gjester, sier Kjevik.

Full oversikt over hvilke artister som er klare på hjemmesidene til Momentium

Akustikere har montert akustikkplater i tak og vegger for å få best mulig lydopplevelse i salen, opplyser Terje Erstad. Foto: June R. Johansen
Uteservering med utsikt for fineværsdagene. Fasaden blir ikke ferdig oppussa til åpninga, men det kommer på sikt. Foto: June R. Johansen
Terminalleder Steffen Kjevik gleder seg til å vise fram det endelige resultatet når den nye byscena er ferdig. Foto: June R. Johansen
Metalbandet Enslaved entrer scena i Ålesund 21. oktober. Foto: Pressefoto
15. oktober spiller Thomas Dybdahl på byscena. Foto: Alexander Worren