– Å kunne holde et godt foredrag eller en presentasjon blir stadig viktigere. Mange ser på ledere som offentlige personer og bedriftens ansikt utad. Men for mange er det å snakke foran en forsamling den store skrekken, og ofte framstår man som noe annet enn det man vil være, sier kursholder og skuespiller Thor-Ivar Forsland.

Forfriskende

For halvannet år siden begynte han å holde kurs i presentasjonstrening gjennom sitt eget firma Menthor.

– Jeg har vært på en del kurs selv, og sett hvordan mange sliter med å formidle budskapet sitt. Som skuespiller har jeg en del av teknikkene inne, og fikk lyst til bruke erfaringene mine, forteller Forsland, som i tillegg har tatt kurs i å coache andre.

Nå har han ei rekke kurs bak seg i Oslo og Ålesund, blant annet for bankfolk, advokater og ingeniører.

Ikke helt A4

Dagens gruppe skiller seg litt ut fra de andre.

– Jeg er vant til å bruke humor og ironi, og ha en litt flåsete tone. Det går ikke nå som jeg skal selge et politisk budskap, slår John Bruseth, «livskunstner» og leder for Miljøpartiet De grønne i Møre og Romsdal, fast, etter å ha sett seg selv på film der han skal prøve å selge seg inn for et innbilt sentralstyre for De Grønne.

Kunstneren gjør seg andre erfaringer.

– Som kunstner er det selvsagt viktig å kunne selge inn det man lager og det man vil formidle, blant annet når man skal søke om prosjektstøtte. Men jeg trenger struktur og finne ut hva det er jeg vil fortelle, sier Anne Beite, etter å ha sett seg selv på film.

– Og så må jeg gire ned, ser jeg. Å ha en sensitiv sjel samtidig som man prøver å være sterk blir veldig komplekst og slitsomt. Man lærer seg en strategi for å overleve. Men jeg behøver jo ikke å gjøre meg sjøl så tøff.

Ikke interessert

Angelique Helseth, sykepleier og leder for Orange Helse er ikke fornøyd med sin egen framtoning.

– Som leder for private helsetjenester holder jeg mange presentasjoner, også for folk som i utgangspunktet ikke er interessert i det jeg vil selge. Jeg trenger tilbakemelding på hvordan jeg selger budskapet mitt. Når jeg ser meg på film får jeg lyst til å riste liv i meg sjøl, sier Angelique Helseth, sykepleier og leder for Orange Helse.

Nerver

Kursleder Forsland forteller om hvordan man åpner og avslutter. Om retorikk og kunsten å overbevise, om kroppsspråk og hvordan man takler nerver, om historieformidling og dramaturgi. Og hvordan man kan bruke metaforer, paralleller, synonymer og ordtak for å forbedre presentasjonene.

Filmes

De varmer opp med øvelser, blir filmet mens de presenterer budskapet sitt på tre minutter, prøver å forbedre presentasjonene etter hva de har lært og blir filmet igjen.

Å få det forklart er ikke nok. Man er nødt til å prøve selv, er kursleder overbevist om. John Bruseth har årelang trening i å «pitsje» prosjekter og ideer som han sier, selge inn budskapet sitt med få ord. Når han snakker fritt og får improvisere og skrøne er han situasjonens konge og gjør mange rette grep og får full oppmerksomhet.

– Din utfordring som politiker er nok å sjekke fakta og bli så trygg på det du skal selge inn at du kan framføre også det på en fri og fengende måte, oppsummerer Forsland.

Fornøyd

– Veldig lærerikt. Ikke minst at vi var så forskjellige, da lærer man av hverandre. Kunne tenke meg enda et kurs, sier Angelique.

<strong>I heisen:</strong> Anne Beite, her med kroppsholdning i kategorien lav status, får 25 sekunder til å overbevise «konsernsjef» Angelique Helseth om at hun er den rette for drømmejobben i firmaet. Foto: Karin RykkjeFoto: Staale Wattøsw@smp.no
<strong>Viktig å filme:</strong> Å se seg selv på video er skummelt, men veldig lærerikt, er deltakerne på Forslands kurs enige om. Foto: staale wattø