– Det er friluftslivets år og Ørskog sitt bidrag er den årlige bluesfesten som finner sted ute i Guds frie natur. Selv om det ikke er lange turen å gå forbi campingen er det viktig å få folk ut, mener festvialsjef Jo Even Tomren.

Og å få folk ut klarte han på beste vis. Rundt 500-600 hadde tatt turen til fjøra på Sjøholt torsdag ettermiddag. Det var ikke bare genuint bluesinteresserte, men både barn, ungdom og voksne. Akkurat det er litt av konseptet til festivalen.

– Dette er for absolutt alle. Det ser man om man tar en titt på publikum, som for øvrig er ekstremt stort i år. Det liker jeg, sa han.

Stolt av hjembygda

For å åpne bluesfesten i Ørskog tok selveste landbruks- og matminister Sylvia Listhaug (FrP) turen til bygda der hun er oppvokst.

– Jeg synes det er veldig kjekt at Ørskog har klart å få til en slik festival for femte året på rad. Det er et bevis på at det offentlege ikke alltid trenger å gå foran for å få til noe, sa Listhaug, som trakk fram de engasjerte og frivillige personene som står bak festivalen som er basert på dugnad.

I åpningstalen la hun også vekt på at festivalen er unik ettersom den tilrettelegger for alle aldersgrupper.

– Også er det jo så mange gode artister fra både ut- og innlandet på programmet. Jeg gleder meg til resten av festivalen. Blues er veldig behagelig å høre på, sa hun og ønsket arrangørene lykke til videre med festivalen som varer helt til søndag.

For alle

I fjøra krydde det av barn. Johanna Keiser Aas Dalhaug og Christina Os (10), begge fra Sjøholt, har vært på bluesfesten flere ganger før, og liker den så godt at de måtte ta turen også i år.

– Det er veldig kjekt her, spesielt fordi så mange kjente samles. I tillegg blir det spilt veldig fin musikk her, så stemninga er god, hevdet Johanna.

– Vet du hva blues er for noe da?

– Det er en annen versjon av rock and roll på en måte! Men det er ikke den musikken vi hører mest på. Egentlig er pop litt mer vår ting, i alle fall sangene til Taylor Swift, er de to jentene enige om.

Variert program. I løpet av helga skal en rekke mer og mindre kjente artister spille på festivalen. I følge festivalsjef Tomren er det kun svært kjente navn.

– Bluessjangeren er veldig stor, så variasjon i musikken blir det. Blant andre kommer Øystein Greni, Good Time Charlie, Sven Zetterberg og Frode Alnæs. I tillegg har vi en svært spennende artist i Nina Attal, som spiller i Norge for første gang under festivalen vår. Vi ønsker å være først med noe nytt. Det er liksom litt av greia vår, hevder sjefen selv.