Etter lengre fartstid som journalist og fotograf har han nå valgt å ta ett skritt videre. Forfatterkarrieren skal prioriteres.

– Jeg skriver for meg selv fordi det er viktig for meg. Og så er det opp til andre om de liker det eller ikke, sier Vatne.

Forlaget Gyldendal har imidlertid sagt at debutromanen hans, «Slik skal vi velge våre ofre», har et bredt nedslagsfelt.

En første gang for alt

Vatne sin debutroman handler om en frustrert alenefar som blir hatblogger.

– Hvordan fikk du denne ideen? Kjenner du deg igjen selv i det du skriver?

– Det er jo klart at jeg kjenner meg igjen i mye av det jeg skriver, men det er viktig å huske på at det er fiksjon, svarer han.

Selve ideen kom på en ekstra kald dag under forfatterstudiet i Tromsø. Vatne forteller at han var sur og grinete, og det hele toppet seg da han fikk øye på de velkjente «HOME-bokstavene» i vinduskarmen på et hus.

– Jeg skjønner bare ikke hvorfor man har behov for å sette opp disse bokstavene.

Annerledes

Vatne mener ikke det er noe galt med bokstavene, men at det er en typisk måte å prøve å passe inn på. Å være normal. Og vellykket.

– Fokuset i boka er på nettopp dette. Vi lever under et press om å være og se ut som alle andre. Det finnes bare et ideal. Og det idealet passer ikke hovedpersonen i romanen min, Kjetil, forklarer forfatteren som belyser et viktig og aktulet tema.

– Noen er offer for avvik, enda flere er offer for normaliteten.

Irriterende spennende

Da Vatne presenterte boka på biblioteket på Moa i går hadde en rekke ivrige lesere møtt opp, blant andre Inger Hjelle.

– Det var umulig å legge boka fra seg, så det tok ikke lang tid å lese den ut. Jeg likte den veldig godt, men ble kjempesur da den sluttet brått og overraskende, sier hun og legger til at boka er svært interessant fordi den belyser mange sider ved det å være alenepappa og ha mistet noen.

Forfatteren humrer godt i det han hører leserens kommentar.

– Det var akkurat det jeg ønsket å oppnå. Kanskje finnes det noe mer underliggende der. Les den en gang til, sier han lurt.