På Elverum Folkehøgskole øves det seks til ni timer hver dag.

– Det er som å være på folkehøgskole. Alle som er med brenner for de samme tingene og man har et felles mål om at det vi leverer skal være bra.Dette er første gang Hallvard Braaten Steinhovden (21), fra Ålesund, er med.

– Det er veldig intenst her, men utrolig kjekt å være med. Det er et kurs med høyt nivå, og man merker at alle er godt forberedt på å levere et godt resultat.

Stor stas med Eidsvåg

Ungdomssymfonikerne har nå starta konserter i Elverum, og mandag skal de stå på scenen med Bjørn Eidsvåg.

– Jeg tror det blir veldig spennende. Han opptrådte med Kringkastingsorkesteret i helga, så nå tror jeg han er «in the flow». Han trekker mye folk, så det er stor stas, forteller Steinhovden.

For Stefan Penjin (21), fra Fræna, blir turen til Berlin og København mer spennende.

– Det blir noe annet med Berlin enn Elverum, for å si det sånn. Å få spille i utlandet og vise seg for et internasjonalt publikum er utrolig stort.

Mange søkere

Ungdomssymfonikerne er et prosjektbasert orkester, der musikkstudenter må dokumentere med utdanning, eller prøvespille for å være med. I år var det 297 søkere. Henrik Bondevik (22) fra Ålesund, har vært med to ganger tidligere.

– Det er vanskelig å komme inn. Kan man dokumentere at man har studert på høgere nivå er det bra, men det er ingen garanti for at man får være med.Sammen med seg har de fått god kursing av instruktører, og med dirigenter i verdensklasse, som Andrew Manze.

For guttene er drømmen å få jobbe i et orkester senere.

– Dette orkesteret er en god utdanningsinstitusjon, men man må jobbe knallhardt om man vil inn i et orkester senere, sier Steinhovden.

– Det som er bra nå er at vi får knyttet kontakter med andre musikkstudenter, forteller Bondevik.