– Ålesund er en mellomstor by med lignende storbyproblematikk som den filmen tar opp med ungdommer fra Oslo. Barn og unge som strever i skolen og som viser til dels voldsom atferd, de møter du også her, sier Helge Ytterhaug som er tilknyttet grunnskoleteamet i Ålesund kommune.

Gjelder mange

Av rundt 5.500 grunnskoleelever i kommunen, er det minst 3–5 prosent som viser atferd som bekymrer. Ytterhaug tror tallet har blitt høgere de siste årene. Det er snakk om mange enkeltelever, og mange familier som er berørt.

Ytterhaug er invitert til spesialvisningen av «Pøbler» for å fortelle om hvilke tiltak som gjøres lokalt for å hjelpe barn og unge som strever.

– Å være pøbel er et sluttprodukt. Vi er opptatte av å gå inn der problemene starter. Å gripe inn tidlig vet vi hjelper. Store ressurser legges nå inn allerede i barnehagen, sier Ytterhaug.

Gjennomføringen er viktig

Et annet prosjekt som er på gang handler om psykisk helse, og innebærer besøk i samtlige klasser på ungdomsskolen. Kolvikbakken var først ute, nå er det Spjelkavik ungdomsskole som står for tur. Varig endring hos barn krever varig endring hos voksne også. Foreldreveiledning og lærerveiledning er viktig arbeid.

– Barn og unge må bli sett, og de må få oppleve mestring, og lære at absolutt alle har en egenverdi. Også de som sliter.

– Mange av tiltakene i Ålesund er gode nok. Utfordringen er å gjennomføre dem godt nok. Det vil si å ha nok hoder og hender til å gripe inn tidlig.

Pøbel

Daniel Raza Shah er ikke selv med i «Pøbler», men kunne ha vært det.

Han slapp ut av fengsel i vår, og har sonet flere dommer for vinningskriminalitet fra han var 17–18 år.

Nå er han konferansier under spesialvisningene av pøbel-filmen landet rundt, og deler sin historie med publikum.

Han beskriver filmen som «naken og veldig sann».

– Min historie inkluderer barnevern, flytting fra institusjon til institusjon, manglende skolegang og fengselsopphold. Men jeg fikk jobbe med radio i fengselet, under Mina Hadjian som tidligere jobbet i NRK.

Hun er den ene som gjorde en forskjell for meg. Det handler alltid om å bry seg. Det er det lærere og alle vi andre må bli flinkere til.

Daniel Raza Shahs personlige pøbelhistorie inkluderer flere fengselsopphold. Nå har han funnet en veg videre, blant annet som markedsfører av filmen «Pøbler», med spesialvisning i Ålesund torsdag.