Øst-Europa er et stikkord for Bjørnsonfestivalen i år.

Suksessforfatteren Sofi Oksanen har i flere av sine bøker skrevet om overgrep og overvåkingskultur i Estland under og etter andre verdenskrig, med Sovjetunionen som okkupant etter Nazi-Tyskland. Det har hun blant annet fått Nordisk råds litteraturpris for i 2010, for tredjeboka: «Utrenskning».

I dag har varsleren Edward Snowden funnet et foreløpig fristed i Moskva, og der blir han sittende, også når han denne uka er en del av Bjørnsonfestivalens fokus på overvåking, ytringsfrihet og personvern. Intervjuet med Snowden lørdag 5. september vil skje på direktelinje fra Moskva.

Les kulturnyheter på smp.no

Live-intervju

– Bjørnsonakademiet som gir Snowden Bjørnsonprisen har jobbet hardt og iherdig for å kunne få han trygt til Molde, for å motta prisen her.

– Når det ikke er mulig, er dette live-intervjuet et godt alternativ. Snowden vil fortelle publikum det samme, enten han sitter i salen eller i Moskva. Interessen er stor, sier Rolf Orø, Bjørnsonfestivalens leder.

Finsk-estiske Sofi Oksanen er en forfatter mange publikummere har ønsket seg, ifølge Orø. Hun har gitt ut fire bøker som alle er oversatt til norsk. Hennes femte roman, «Norma» gis ut i Finland nå i september.

Oksanen er på plass i Molde i dag, i en samtale med Inger Merete Hobbelstad, kommentator i Dagbladet. Torsdag skal Oksanen diskutere «Krig i litteraturen» med Kim Leine som fikk Nordisk råds litteraturpris i 2013.

Lokale navn

– Vi har store tema på programmet i år, med store nasjonale bidragsytere, og kanskje litt færre internasjonale stjerner. De gamle er fortsatt eldst: Per Fugelli, Edvard Hoem og visesanger Stein Torleif Bjella er populære, sier Orø.

Anna Kleiva får årets Bjørnsonstipend og er dagens poet på åpningsdagen. Hennes tante Rønnaug Kleiva skal ha opplesning og snakke om reisen i litteraturen på torsdag. Brit Bildøen skal presentere prosessen med å gjøre fjorårets roman «Sju dagar i august» om til sju dagers scenekunst. Bildekunstner Karin Augusta Nogva er med på avslutningsarrangementet lørdag kveld, der det meste vil være improvisert.

<strong>Kommer alltid:</strong> Frank Aarebrot har litt å si om både demokratiet og Bjørnson.
<strong>Kom nesten:</strong> Edward Snowden er til stede i Molde på direktelinje fra Moska, på lørdag.
<strong>Kommer:</strong> Folkekjære Herbjørg Wassmo møter publikum på torsdag.