– Jeg stiller meg undrende til at så få av lokalpolitikerne våre gidder å gi oss svar på viktige spørsmål. Vi er mildt sagt skuffet over at ikke flere engasjerer seg, sier Karin Augusta Nogva, styreleder i Biletkunstnarane i Møre og Romsdal, BKMR.

I begynnelsen av august ble spørreskjemaet sendt ut, med svarfrist 14. august. Noen dager senere, 19. august, ble det sendt ut purremail med svarfrist på fem dager. Responsen var laber.

Lite kunnskap

Målet med spørreskjemaet har vært å kartlegge forholdene for kunst og kunstnere i Møre og Romsdal.

I tillegg har BKMR, gjennom spørreskjemaet, ønsket å opplyse lokalpolitikerne om hva som er viktige kjernesaker for organisasjonen.

– Dessverre ser det ut til at kunnskapen om hva det vil si å være profesjonell kunstner er liten blant mange av lokalpolitikerne. Noen av dem skjønner ikke engang forskjellen på en profesjonell kunstner og en amatør.

– Teksten i spørreskjemaet er utformet slik at den også fungerer som en slags voksenopplæring. Derfor er det et mål i seg selv at flest mulig leser gjennom og svarer, sier Nogva.

Tre problemstillinger

Hun understreker at hovedmålet likevel har vært å få kontroll på hvor politikerne stiller seg i tre viktige spørsmål:

Hvordan de ulike kommunene tilrettelegger for at profesjonelle kunstnere skal kunne arbeide der, hvordan lokalpolitikerne mener satsingen bør være på kunst og håndverk i skolen og hvordan politikerne vil prioritere kunst i offentlige rom.

Svardeltakelsen er så liten at det er umulig å trekke noen konklusjoner, men blant de tolv som har svart viser det seg at det de sier at de vil ha, og det de faktisk velger å prioritere, ikke henger sammen.

– Dessverre ser det ut til at lokalpolitikerne våre ikke ser verdien av å prioritere profesjonell kunst og kunstnere. De legger vekt på bredde, men skjønner ikke at bredde vokser ut av spesialisering.

– Nå opplever vi nedgangstider i økonomien. Da er kunst viktig fordi den kan vri om på faste tankemønstre og bidra til innovasjon.

Trøbbel med data og epost

Ingen av de tolv som tok seg bryet med å svare på undersøkelsen fra BKMR var fra partiet Høyre.

– Jeg ville selvsagt gjerne ha svart om jeg hadde mottatt et slikt spørreskjema, men det har jeg ikke. Muligens kan det skyldes at jeg har hatt problemer med e-postadressen min tilknyttet Ålesund kommune hele sommeren. Nå skal det imidlertid være fikset, sier ordførerkandidat for Høyre i Ålesund, Øystein Tvedt.

Også gruppeleder for Høyre i fylket, Anne Dyb Liaaen, har hatt datatrøbbel i sommer.

– Jeg har hatt innkjøring av ny PC og har dessverre mistet mye informasjon i den prosessen. Dette er tydeligvis en av de tingene som dessverre har gått meg hus forbi, sier hun.

Både Tvedt og Liaaen vil nå ta kontakt med BKMR for å få fatt i undersøkelsen. Leder i BKMR, Karin Augusta Nogva, sier at alle fylkessekretærene i alle partiene har bekreftet å ha mottatt spørreskjemaet.