Vel, det er ikke helt sant. Siden mandag har showene Baby Space og HiHaHutBuilders gått for de minste barna, men i dag var den offisielle åpningen. Og først ut var som sagt Marit Kaldhol og med hennes bestillingsverk «(relativt) UTE».

Det var på forhånd sagt at det ikke var meningen at man skulle skjønne alt. Publikum ble møtt av egg liggende rundt i parken, og da dørene ble åpnet var performanceverket allerede i gang.

– Fisk er fisk, hav er hav, lød det messende fra skuespillerne som beveget seg rundt på scena mens de plukket opp usynlige egg fra reir laget av papirstrimler.

Etter en tid entret festivalkunstner Marit Kaldhol inn på scenen. Hun framførte tekstdelen av verket.

Tilgjengelig for tolkning

Sammen ga teksten, lydlandskapet og skuespillerne på scenen et helhetlig inntrykk, men man skal passe seg for å være bombastisk om handlingen.

Man kan driste seg til å tyde det slik vi fikk følge ei jente gjennom livet, samtidig som egg, forskjellige sko og Skavlan på fredagskvelden og mye mer også ble nevnt. Forestillingen var både humørfylt og alvorstung.

– Publikum skal oppleve en liten usikkerhet rundt hva som er tull og leik. Den usikkerheten er fruktbar fordi den skaper undring, sa Kaldhol til smp.no tidligere i uka.

Se videoblogg: Forbereder seg til teater-fest

Les også: Mjuk og luftig kunst for babyer

Attraktiv by

Etter forestillingen ble den offisielle åpningen foretatt av Astrid Eidsvik, rådmann i Ålesund. I åpningstalen la hun vekt på at det er en oppblomstring av kultur i byen, men at Høstscena med sitt fokus på høy kvalitet er med på å gi et bredere spekter av kulturopplevelser.

– Det er viktig fordi det gjør byen attraktiv slik at unge bosetter seg her, og for å utvikle regionen, sa hun.

I gang

Åpningen ble i går etterfulgt av Ane Dahl Torps versjon av Haugtussa, og med det er festivalen ettertrykkelig i gang. I følge Inger Bakke, kunstnerisk leder av festivalen, er det mye å glede seg til helt fram til søndag.

– Dette blir gøy! Hvis jeg skal anbefale noe man må få med seg, da må det bli poesiopplesningen om morgenen. Det er helt gull!, sier en entusiastisk Bakke.

Av forestillinger ser hun mest fram til Statsteateret på lørdag, men høydepunktet blir nok noe annet.

– Jeg gleder meg mest til at publikum skal få store opplevelser og la seg overraske.

Les også: Første forestilling hjemme

<strong>Åpning:</strong> Astrid Eidsvik la vekt på kulturens betydning for byen i åpningstalen sin.