Kunst for tidløse øyeblikk

Britt Sorte blir festivalkunstner under årets fjellfestival på Åndalsnes. Romsdalsfjell som t-skjortemotiv, animasjonsfilm av skyer og installasjon av fjellsko er noen av uttrykkene Britt Sorte bruker for å skape tidløse øyeblikk.

– Jeg ble kjempe-glad da jeg ble spurt om å bli festivalkunstner. For meg som er oppvokst i Ålesund har det vært en skrekkblandet fryd å komme inn til den tange og fjelltaggete Romsdalen. Det er en voldsom kontrast til det åpne kystlandskapet jeg er vant til, sier Britt Sorte.

– Dessuten har jeg allerede et forhold til Rauma, sier kunstneren som sikter til at hun har vært med på å smykke ut Åndalsnes barneskole, vært utsmykningsleder for Rauma Kulturhus og har deltatt flere ganger på Kunst i Natur i Isfjorden.

For første gang er valget av festivalkunstner et samarbeid mellom Kunst i natur, Rauma Kunstlag og Norsk Fjellfestival.

Flere uttrykk.

Når fjellfestivalen og utstillinga åpner mandag 11. juli, er det flere av Britt Sortes kunstneriske sider som kommer til uttrykk. «Tidløse øyeblikk» er gjennomgangstemaet i arbeidene hennes.

– Tidløse øyeblikk er når en opplever noe stort, og rett og slett blitt satt ut. Slike opplevelse kan en for eksempel få når en står på en fjelltopp og ser seg rundt. Slike tidløse øyeblikk skal jeg skape med forskjellige uttrykk, og håper de kan gi gode opplevelser på samme måte som å være ute i naturen, sier kunstneren. Britt Sorte har designet årets festival T-skjorte med motiv av en 360 graders fjellrekke kombinert med fjellfestivalens logo.

– Jeg satt på toppen av Litlefjellet og tegnet romsdalsfjella rundt meg. Resultatet ble sju skisser som reklamebyrået Anunatak har utviklet videre til T-skjortemotivet, forteller Sorte. Selv har hun rammet inn fjellskissene, for å presentere dem som en del av utstillinga i Rauma Kulturhus.

For fjellfolk.

Lokalene der Britt Sorte skal vise kunsten sin ligger i samme bygning som de fleste foredragene under fjellfestivalen skal holdes. Det har kunstneren planer om å utnytte på flere måter. Hun skal lage en installasjon av brukte fjell- og klatresko.

– De skal monteres som en gruppe mennesker som går,- svevende så vidt over gulvet. Det skal bli litt drømmeaktig, forklarer Britt Sorte som i samme rom skal plassere åtte senger.

-I taket over dem skal det vises animasjonsfilm av skyer. Tanken er at dette skal bli som et pusterom for deltakerne på fjellfestivalen. Litt humor og meditasjon, sier Sorte. Hun har fotografert skyene, men fått hjelp av Jan Otto Ertesvåg til å lage animasjonsfilm av dem.

Fantasidyr.

En trapp opp skal bildekunstneren Britt Sorte komme til syne. Her skal hun blant annet vise en serie tegninger på treplater.

– Jeg har tatt utgangspunkt i kvister og tegninger i treet, fabulert over hva de ligner på, og slik er det blitt til fantasidyr. Hvem har ikke gjort slike, drømmeaktige observasjoner i en trevegg, undrer Britt Sorte som bruker en lys, blå farge i flere av arbeidene som skal stille ut på Åndalsnes. Den blåfargen er rein, fin og har optimisme i seg, mener kunstneren.

Mer å lese på Sunnmørsposten:
 
Fakta
Britt Sorte (f. 1957) er bosatt i Ålesund. Kunstutdanning fra: Vestlandets Kunstakademi, Kunsthistorie grunnfag, Universitetet i Oslo og Statens ped. høgskole tegning, bildevev og pedagogikk. Hun underviser ved Ålesund Kunstfagskole. Hun har vært representert på Vestlandsutstillingen, og har hatt flere separatutstillinger i Ålesund, Molde, Sykkylven og Sunndal.
Leses nå
 

Forsiden nå:

Historisk eiendom legges ut for salg

Siste jul i Volsdalstunet

Kristtorn fra egen hage pynter tram og stue i Volsdalstunet. Etter å ha vært i familiens eie i flere hundre år pynter Mia og Ivar M. Voldsdal til sin siste jul i tunet. På nyåret legges den historiske eiendommen ut for salg.

Førjulstreff i Eikhagen på Aspøya

Julekos med historisk sus

De gamle trehusa i Eik-hagen var pynta til jul da Fortidsminneforeningen Sunnmøre og frivillige på Aspøya inviterte til førjulstreff andre året på rad.

Lysmansjett, bord og stol tok fyr

Hos en eldre kvinne i Ålesund fikk brannvesenet slokket et branntilløp søndag kveld.

Ekornes sender årleg fleire hundre trailerlass på skip

Ekornes sender årleg fleire hundre trailerlass på skip

Billigare, tryggare og miljøvennleg: Sjøtransport har vist seg å vere ei god løysing for Ekornes.

Gullalder kan være over i oppdrett: – Bare bra, sier Hofseth

Gullalderen er over i oppdrett, mener laksegründer Anders Pedersen. I fjor sommer solgte han Fjordlaks for en milliard kroner. Siden da har prisene falt mye.

CIA hjalp Russland med å avverge angivelig IS-angrep

Russlands president Vladimir Putin har ringt Donald Trump for å takke ham for et tips fra CIA som kan ha avverget flere bombeangrep mot St. Petersburg.