Emma Thornes var kvinnesakskvinne og en av de aller først kvinnelige politikerne i Ålesund. Som 26-åring var hun i 1898 med på å stifte den første kvinnesaksforeningen i byen. Hun ledet an i kvinnenes felles kamp for stemmerett og ellers like rettigheter som det menn hadde.Siden ble hun en svært sentral skikkelse i byens styre og stell, helt frem til hun flyttet med familien til Oslo i 1938.

Blant annet satt Emma Thornes i bystyret fra 1911-1937, for partiet Venstre. Ved siden av sine mange politiske verv, var hun sterkt engasjert i sosialt og kulturelt arbeid på flere hold.

Dette skjedde samtidig med at hun var gift og hadde to barn, og dessuten var ute i arbeid som bokholder i en bank. I seg selv var det på begynnelsen av 1900-tallet uvanlig at gifte kvinner, som i tillegg var mødre, gjorde yrkeskarriere utenfor hjemmet. I boka «100 år – 100 navn», om personer som preget Nordvestlandet på 1900-tallet, skriver forfatter Aud Farstad blant annet følgende om Emma Thornes:

«Hun var en svært sentral politiker i 40 år. Likevel finner en knapt spor etter henne i byhistoriske verk. I tillegg ser det ut til at hun var mer opptatt av å gjøre en nødvendig jobb enn å sørge for sitt ettermæle i form av memoarer eller sjølbiografier». Ifølge Aud Farstad er det grunn til å spørre om en så betydelig politiker som Emma Thornes ville blitt så oversett i historieskrivinga hvis hun hadde vært en mann.

– En elskelig liten dame

– Hun var en veldig intelligent dame, med et sterkt politisk engasjement. Jeg er voldsomt imponert over det hun var, og alt hun fikk til, sier Sverre A. Thornes (84), eneste gjenlevende barnebarn av ekteparet Emma og Sverre Thornes.

Han bor i Oslo, er pensjonert høyesterettsadvokat og oppkalt etter sin farfar, som var lege. Selv flyttet Sverre fra Ålesund til Oslo i 1937, sammen med sine foreldre. Han var da ni år. Året etter flyttet også besteforeldrene nedover til Oslo, der storparten av familien fortsatt bor. Sverre hadde god kontakt med farmora si, både gjennom oppveksten og som voksen mann helt fram til Emma døde i 1957.

– Hun var en elskelig liten dame. Hun var bitte liten, ikke mer enn 150 centimeter høy, men kunne vise både handlekraft og slagferdighet. Hun var ikke redd for å ta et tak, og kunne være ganske saftig i sine kommentarer, forteller Sverre A. Thornes til Sunnmørsposten.

– Vi er stolte av tippoldemoren vår. Det er ikke så mye vi vet om henne, men hun må åpenbart ha tatt noen tøffe valg og hatt mot til å engasjere seg i en mannsdominert verden, mener Kathrine E. Thoen (27), Celina Thoen (26), Katarina Lind Thornes (25) og Kristin Lind Thornes (24), alle tippoldebarn av Emma Thornes.

De er alle i den alderen Emma selv var i, da hun startet den første kvinnesaksforeningen i Ålesund – for senere å bli en av landets første kvinnelige politikere.

Selv jobber Kathrine i dag som arkitekt, mens Katarina er finansrådgiver. Celina og Kristin studerer økonomi, henholdsvis i København og Bergen. Ingen av dem har barn, eller er gift – foreløpig.

– Det hjalp nok Emma at hun hadde en mann med høy akademisk bakgrunn, og at hun hadde en ugift svigerinne og tjenestepike hjemme til å hjelpe seg med hus og barn. Like fullt står det utrolig stor respekt av det hun klarte å få til, mener de fire unge kvinnene.Selv er de ikke politiske aktive.

– Men vi alle stemmer ved valg. Vi har foreldre som har bidratt til å gjøre oss politisk bevisste. Samtidig har vi både hjemme, i skolesammenheng og på alle måter ellers fått de samme mulighetene som våre brødre har fått, sier de.

Likestilling

For de velutdannede Oslo-kvinnene ser likestillingen mellom kjønnene i dag ut til å ha slått gjennom i Norge.

8. mars er ikke en dag de markerer spesielt. De mener i hovedsak at dagens norske kvinner ikke har så mye å klage over, hva rettigheter angår.

Da er disse jentene mer opptatt av kvinners stilling i andre land, der likestilling fortsatt bare fortoner seg som drøm for mange. Alle har de bodd og studert i utlandet, for det meste i Storbritannia.

– I voksen alder har jeg bodd mesteparten av tiden i utlandet. Nylig flyttet jeg hjem til Norge, etter et lengre opphold i Kina. Der er forholdene for kvinner ganske så annerledes enn her hjemme, sier Kathrine.

– I Norge er vi kvinner ikke lenger avhengige av menn for å klare oss, mener hun.

Noe hun og Norges øvrige kvinner langt på veg kan takke Emma og de andre kvinnesakspionerene for.

Artikkelen var først publisert i Sunnmørsposten 8. mars 2013

Kristin og Katarina Thornes. Etterkommere av Emma Thornes.
Sterkt engasjement. Både mild og fast på samme tid, og ikke redd for noen ting, er en av beskrivelsene barnebarnet Sverre A. Thornes gir av sin bestemor. Emma Thornes levde til hun ble 85 år, og hun var våken og frisk i hodet helt til det siste. Hun opplevde også å bli oldemor. Foto: Utlånt av Aalesunds Museum