Premieren er utsatt to ganger. Årsaken er at det har vist seg å være mer tidkrevende og utfordrende å skape en ny klassiker for barn enn å støtte seg til alt utprøvde teatertekster, heter det fra teatret.

Se bildene over

Lørdag går teppet opp for det som blir Tonje Glimmerdal første opptreden på en scene. Allerede i det et forventningsfullt publikum kommer inn i salen får de et glimt av Glimmerdalen. Det nydesignede sceneteppe er delvis gjennomsiktig, og under «Tonje Glimmerdal»-logoen skimtes en stor modell av dalen.

Se Sunnmørspostens forhåndsomtale

Sunnmørsk

Teaterstykket er basert på Maria Parrs mange ganger prisbelønte bok. Selv synes forfatteren det er veldig stas at Tonje Glimmerdal går til scenen.

– Det er veldig kjekt at det lages teater om Tonje. Jeg gleder meg veldig til premieren og til å se hva de har fått til, sier Maria Parr til NTB.

Hun har latt regissør Ivar Tindberg og skuespillerne få frie hender, men har vært språkkonsulent for stykket. Parr er selv fra Vanylven i Møre og Romsdal, og alle på scenen snakker sunnmørsdialekt.

Tittelrollen spilles av Heidi Ruud Ellingsen, som har hatt mange store roller på Det Norske Teatret de siste årene. Nå skal 28-åringen spille tiåringen som lever etter mottoet «fart og selvtillit».

– Tonje har litt av både Pippi og Ronja Røverdatter i seg. Hun er det eneste barnet i Glimmerdalen, men kanskje også den eneste som tar de modige avgjørelsene, som tør å stille spørsmål og løse konflikter. Hun har et mot og en veldig rettferdighetssans. Samtidig er hun steil og har temperament. Det er en skikkelig fighter i henne, sier Heidi Ruud Ellingsen til NTB.

Freser rundt

I rollen som Tonje Glimmerdal svever hun med ski og staver høyt oppe i luften, hun freser rundt og rundt på scenen på en motorisert kjelke – før hun kjører inn i postmannen. Da bestevennen Gunnvald på 74 snubler i kaffekjelen og blir innlagt på sykehus, blir Tonje livredd. Hun forstår også at det er mye hun ikke vet om Gunnvald.

Gunnvald spilles av veteranen Nils Sletta. Som Gunnvald er han spelemann, og det lyder da også vakre toner gjennom teatersalen i forestillingen.

Geir Kvarme spiller Klaus Hagen, eier av bygda campingplass og en mann som hater unger.

Topp ti

Ivar Tindberg har dramatisert boka og står også for regien.

– «Tonje Glimmerdal» er en ekstremt god roman. Jeg rangerer den på topp ti av romaner uansett sjanger. Jeg synes boka er helt vidunderlig, så det er jo selvsagt forferdelig å skulle ta bort deler av den. Det hadde jo tatt fem timer å spille hele boka, og det er ikke mulig, sier Tindberg.

Det er ikke hverdagskost at det er urpremiere på et nytt norsk stykke for barn. Det Norske Teatret har satt hele sitt store apparat i sving, og setter opp stykket på hovedscenen.

– Det er viktig for oss å lage nye ting for barn. Jeg håper «Tonje Glimmerdal» kommer til å bli en klassiker. Det er en rørende og viktig historie. Den foregår i et bitte lite samfunn, men handler om problemer vi alle sliter med, sier teatersjef Erik Ulfsby.

Boktips: Bøker du bør lese før du dør