Og mens hedersprisen går til Rune Heggedal, er kulturprisen og sportsprisen tildelt Mariann Schjeide og Johannes Thingnes Bø.

- Felles for alle er at de har vist at det går an å utrette langt mer enn det som kan forventes. De er med på å løfte oss alle litt lenger opp og fram. Slike personer ønsker vi å hedre med en pris, sa ansvarlig redaktør Hanna Relling Berg da prisene blei utdelt, fredag.

Hedersprisen

Og for å ta Sunnmørspostens hederspris, som i år blei utdelt for 20. gang, først: Denne går altså til overlege Rune Heggedal - stemt fram av Sunnmørspostens lesere.

«I ei årrekke har han kjempa for et fullverdig Volda sjukehus. Anestesilegen ser sjukehuset i et samfunnsperspektiv, og tør heve stemmen i en betent debatt. Heggedal setter alltid pasienten i sentrum. Han har kommet til orde i den nasjonale debatten rundt helsepolitikken med skarp kritikk mot finansieringsmodellen», het det om han i presentasjonen.

Heggedal var ikke selv til stede under prisutdelinga:

- Nettopp fordi han setter pasientenes beste i sentrum, er han ikke her i dag. Han hadde avtale med ti smertepasienter på klinikken, og det å skulle ha avlyst disse, ville ha vært ille. Men han setter stor pris på utmerkelsen, sa Hanna Relling Berg.

Til sammen stemte over 3.000 av Sunnmørspostens lesere på sin favoritt blant de ti kandidatene. Og flest stemmer gikk altså til Volda-legen.

Biblioteksjef og skiskytter

Mens hedersprisen stemmes fram av leserne, blir vinnerne av kultur- og sportsprisene kåra av juryer. Om vinneren av kulturprisen, Mariann Schjeide, heter det blant anna følgende:

«Vår prisvinner representerer et kulturelt lavterskeltilbud, og hun gjør det på ypperste vis. På vegne av sin institusjon, og ikke minst folket som bruker den, roper hun høyt og kvier seg aldri for aggressiv formidling. Denne dama gir seg ikke uten kamp, om noen trodde det. Og nettopp derfor hører vi fra henne med jevne mellomrom. Ofte i forbindelse med budsjettbehandlingene i Ålesund. Sist nå i desember».

- Jeg trodde jeg skulle sitte i en jury da dere ringte, og blei mildt sagt overraska. Dette er stas, sa Schjeide da hun mottok prisen.

- Biblioteket gjør mye mer enn å låne ut bøker. Vi ønsker å være til stede i folks liv. Vi er det eneste tilbudet som er igjen som er gratis, og den oppgava vi har som demokratisk utviklingsaktør er viktigere enn noen gang, sa hun blant anna.

Årets vinner av sportsprisen - skiskytter Johannes Thingnes Bø, som sist helg vant to verdenscup-renn, er ute på reise, og kunne derfor ikke motta prisen sjøl.

- Han er på veg hjem fra Europa og kommer faktisk til Stryn i kveld, dessverre litt for seint til å kunne være her i dag, sa pappa Klemet Bø. Han takka for prisen på vegne av sønnen - og fortalte med glimt i øyet om hvordan de to skiskytterbrødrene - Tarjei og Johannes - trass i godt brødrefellesskap kjemper mot hverandre for å oppnå noe den andre ikke har klart.

- Når vi foreldrene i år reiser til OL, har vi to gutter der. Det er nesten i overkant. Vi hadde håpa på én, sa han stolt.

Les mer om prisene og prisvinnerne i Sunnmørsposten i dagene som kommer.