– Vi håper arbeidene våre gir ålesunderne et annet blikk på egen historie, og vekker ettertanke om hvordan en sjøl tar del i den kollektive historiefortellingen om byen.

Det sier kunstnerne Helene Sommer og Elsebeth Jørgensen om utstillingen «Fra arkivet», som de har jobbet fram i samarbeid med kurator Benedikte Holen. Kunstnerne ble sist høst invitert til byen for å skape nye verk basert på Jugendstilsenterets arkiv, og Ålesunds arkitektur og historie. I kveld åpner utstillingen som viser resultatet av deres dykk i historiske arkiv, foto fra private og offentlige samlinger, samtaler med personer med god kunnskap om byens historie, egne kunstneriske grep og refleksjoner.

Se stor bildeserie: Kampen om Rønneberg-haugen og huset

Vekker

Av papp har Helene Sommer laget en modell av Rønnebergvillaen slik den så ut i 1973 da bygningen ble okkupert av en gjeng aktivister, som protesterte mot at den ble revet for å gi plass til byens nye rådhus

Ritual

– Modellen er et snapshot av okkupasjonen den 22. mars 1973. Dette øyeblikket er en viktig del av Ålesunds historie, som gjorde at folk fikk et annet syn på byen sin. Folk begynte å sette pris på jugendstilen, mener Sommer som stiller spørsmål om det er mulig å se på jugendstilen som en radikal og aktivistisk bevegelse, og har trukket linjer mellom jugendstilen og 70-tallets ungdomsopprør i villamodellen og kollasjer i tekst og bilder.