I formiddag startet bygginga av en bankskøyte midt i Ålesund sentrum. På Prestebrygga er to båtbyggere i gang med å forberede kjølstrekking av det som skal bli en fullskala kopi av en sunnmørsk bankskøyte.

Følgsmp.no på Facebook

– Dette er den første bankskøyta som blir bygd etter 1890-tallet. Et veldig spennende båtprosjekt, og en enestående mulighet til å få bygge et nytt trefartøy. Det er ikke hverdagskost i dag, sier Morten Hesthammer.

Han er verftsformann ved Hardanger Fartøyvernsenter, og nå hyret inn som ansvarlig for byggingen av skøyta som representerer en viktig del av den sunnmørske fiskerihistoria.

Det er Stiftelsen Kjell Holm og Stiftinga Sunnmøre Museum som står bak bankskøyteprosjektet.

– Supert å endelig å være i gang med bygginga. Veldig spennende å bygge en ny båt av en haug tømmer her midt i Ålesund, sier båtbygger Lars Leine.

Som lokal byggeleder synes han det er ekstra spennende at bygginga av bankskøyta skal skje på en åpen byggeplass.

– Hensikten er at folk, både fastboende og turister, skal få se hvordan en bankskøyte blir bygd. Denne båttypen har hatt stor betydning for etableringen av Ålesund som by. Det var bankskøyter lokale fiskere brukte når de tjente gode penger ute på fiskerbankene, forteller Lars Leine.

Lesflere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Han håper folk stopper opp ved Prestebrygga for å på byggeaktiviteten: – Det blir mye å se utover våren og sommeren, lover båtbyggeren.