Det varme, fine været på Nordvestlandet om dagen får folk til å yngle utendørs. Innendørs - nærmere bestemt hos de som lever av å selge opplevelser til små og store, er ikke pågangen like stor.

– På Moa og Ålesund kinoer var det totalt 268 besøkende fredag, 181 lørdag og 125 søndag. Langt lavere enn ellers, så jo, dette merkes, sier regionsjef for Norsk Kino Ålesund, Jannik Wahlberg.

– Fredag hadde vi sågar premiere på filmen «Dawn of the Planet of the Apes», som vi regna med ville trekke mye folk. Slik blei det ikke hverken i Ålesund, eller andre steder der det er finvær. Den midlertidige nedgangen betyr imidlertid ikke så mye, så lenge vi kan notere pluss så langt i år, for det kan vi. Økninga er på 10,7 prosent, sammenligna med samme periode i fjor, legger hun til.

Mer lunkent

Også Kunstmuseet Kube og Barnas Lekeland kan berette om mer lunkne besøkstall i varmen, om kanskje ikke like markante som hos kinoen.

– Jeg har ikke så lyst til å komme med konkrete tall - utover å si at det er klart at temperaturer opp mot 30 grader og strålende sol virker inn på besøket. Med det sagt er sommeren generelt ei god tid for oss, med mye tilreisende og andre som har fri. Disse planlegger gjerne i forvegen - og gjennomfører uavhengig av vær. Mange har jo lova ungene lekeland, og da holder man det, sier daglig leder Ann Kristin Angelsen.

Cruisebesøket veier opp

– Vi merker også trolig finværet i form av mindre besøk, uten at jeg har tall for de to siste ukene her og nå. Dette veies etter all sannsynlighet opp av godt cruisebesøk, for det har vi hatt, slik at vi lander på budsjett når høsten kommer, sier direktør Nils Anker ved Kunstmuseet Kube.

Både han, Jannik Wahlberg og Ann Kristin Angelsen er imidlertid enig om følgende:

– Sommer og sol er noe alle fortjener, sunnmøringene inklusive. Det er ikke slik at vi ønsker finværet dit pepperen gror.