– 98 prosent av alle til scenene til Norges aller første katastrofefilm er ferdig innspilt. Spektakulære og dramatiske scener er spilt inn i Geiranger, og nå i studio i Romania. Årsaken til at filmteamet dro dit er at noen av scenene er veldig krevende opptaksmessig der det trengs enorme studio og store sikkerhetstiltak, forteller Bølgen- produsent Martin Sundland.

En av de spektakulære scenene han sikter til er skildringen av hva som skjer når kjempebølga kommer brytende inn i en hotellresepsjon i Geiranger. I Romania ble en kopi av hotellresepsjonen bygd opp, uten at det går fram hvilket hotell som blir rammet.

– Dette er ingen dokumentarfilm. Vi har tatt mange kunstneriske friheter, selv om filmen handler om den faktiske trusselen som kommer fra Åkernesremna. I filmen blir Geiranger, Åkernesremna og andre lokale stedsnavn brukt, sier han.

Enorme vannmengder

Produsenten forteller at 40.000 liter vann ble brukt for å simulere bølgen som treffer hotellresepsjonen. En internasjonal stab på rundt 100 personer var i sving under opptakene.

– Vi hadde kun en mulighet til å lykkes med dette opptaket av de enorme vannmassene som skulle treffe filmsettet. Et lite uhell hadde vi. Det var da 4000 liter vann rant inn i studio før selve bølgen kom. Vi fikk tørket opp, og resepsjonsscena ble som vi ønsket, forteller Sundland som også er fornøyd med opptakene som ble gjort i Geiranger tidligere i sommer.

–Der filmet vi blant annet store og kompliserte dag- og nattscener når folk flykter fra bølgen opp Ørnevegen. Det har vært mye vann og store påkjenninger både for statister og skuespillere. Hovedrolleinnehaverne Ane Dahl Torp, Kristoffer Joner og Jonas Oftebro har vist stor utholdenhet. De har taklet mange ekstreme situasjoner på en utmerket måte, mener produsenten.

Hektisk år

Nå som de aller fleste scenene filmen er ferdig filmet, venter et hektisk produksjonsår for folkene i Fantefilm. – Da skal filmen klippes, musikk komponeres, lyd legges på og masse effekter lages. «Bølgen» får de mest kompliserte effektene som noensinne er laget, så dette blir spennende.

– Premieredatoen er satt til 28. august 2015. Rekker dere å få filmen ferdig?

– Det rekker vi, lover Bølgen-produsenten.

<strong>Filmstart:</strong> Produsent Martin Sundland i en pause under innspillingen av katastrofefilmen Bølgen som pågikk i Geiranger i mai. ?Foto: Staale Wattø