Den andre verdenskrig har vist seg å være et ekstremt godt materiale for heroiske krigsfilmer. «Fury» er faktisk den beste krigsfilmen fra Hollywood siden «Saving Private Ryan» (1998), som jeg så på kino i Volda - flere ganger.

Vi skriver april 1945, og amerikanske tanks styrker ruller innover Tyskland. Nazi-regimet gjør siste krampetrekninger i sin fanatiske, totale krig. I fokus står mannskapet i en Sherman-tanks, som er ledet av den aggressive-men-godhjertede «Wardaddy» Collier (Pitt), som fremstår som en farsfigur for tanks-mannskapet. Det gjelder spesielt den dypt religiøse ferskingen Norman (Lerman) , som har moralske skrupler med å drepe.

David Ayer står for både regi og manus. Regien er førsteklasses, med bortimot perfekt bruk av lys og lyd. Det merkes i kinosetet når prosjektiler flyr! «Fury» belyser også vanskelige tema i krig. Et lite aber et at Ayer har lånt mye fra  «Das Boot» (1981). På mange måter er dette panservogn-versjon av det klaustrofobiske ubåt-dramaet.

Blant skuespillerne er jeg imponert over evigunge Brad Pitt, som må ha Hollywoods beste agent. I en alder av 51 år ser han fremdeles ut som en macho-utgave av James Dean. Shia La Beouf spiller sterkt som krigssliten soldat. Men faktisk er det 22-åringen Logan Lerman som imponerer mest i sin forvandling fra uskyldig guttunge til hardkokt krigsveteran.

«Fury» er en film du må se på kino.