«The Christmas Candle» henter inpirasjon fra både Charles Dickens, Frank Capras klassiker «It's a wonderful life» (1946) og selvsagt Bibelen.

Handlingen er lagt til slutten av 1800-tallet. Brytningen mellom det før-moderne og det moderne brukes til å få frem julens egentlige budskap. Den engelske landsbyen Gladbury har en egen juletradisjon, som består i at en engel velsigner et av lysestøperens julelys hvert 25. års. Den som tenner lyset får sine bønner oppfylt på julekvelden. Men den nye presten (Matheson) i Gladbury tror på fornuft og  fremskritt, og vil få slutt på dens slags overtro ved å satse på å elektrifisere kirken. Men julen er tross alt feiring av noe som er større enn mennesket...

«The Christmas candle» er en veritabel «feel good»-film, med et ønske om at julen skal få frem det beste i mennesker. Skuespillet er  sjarmerende, men kulissene ser litt kunstige ut. Den store overraskelsen er den britiske Idol-vinner Susan Boyle. Hun synger nydelig i de mange av julesangene som fremføres i filmen.