Autoslalåm var egentlig ment for å skape bedre sjåfører, som var godt kjent med bilene sine, men når 30 stykker deltar i Norgesmesterskapet denne helga, ligger lista høyt for å prestere.

– Autoslalåm er egentlig en ferdighetsgren. Intensjonen er jo at føreren skal bli kjent med kjøretøyet, og benytte det de lærer på vegen, forteller styreleder i NAF Motorsport Ålesund, Dag Halkjelsvik.

To tellende runder

Det som egentlig handlet om veisikkerhet har altså blitt til et mesterskap med hard konkurranse.

– Slik er det med all bilsport. Noen satser mer enn andre, sier Halkjelsvik og forklarer at konkurransen går ut på å kjøre tre runder rundt en 900 meter lang bane fylt med kjegler, på kortest mulig tid.

De to raskeste rundene vil telle, mens dårligste vil falle bort. Om man kommer borti en kjegle blir to sekunder lagt til tiden.

Få oversikt: Sjekk «Det skjer»-kalenderen her

Lokale håp

Det er fjerde gang NAF Motorsport Ålesund arrangerer Norgesmesterskapet i autoslalåm. 20 av deltakerne er tilreisende, mens 10 kommer fra området.

– Det er et godt miljø for autoslalåm på Sunnmøre, og vi har en del aktive kjørere, men dette er en gren det er vanskelig og hevde seg i, forteller Halkjelsvik. Blant de lokale finner vi Egil Lundanes, Henrik Lundanes og Kjartan Røyset.

Alle har de ett eller flere NM-gull bak seg. Og det er far og sønn Lundanes som er det store håpet til Motorsport i Ålesund.

– Nå håper vi at Egil og sønnen Henrik skal kjøre gullet hjem til oss. Men det er jo klart det er mye som skal klaffe, sier Halkjelsvik.

Spesialbiler

– De i toppen, de legger litt ekstra i det, sier Halkjelsvik og legger til at disse bygger egne biler, rettet mot formålet. Det er derfor mesterskapet deles inn i to klasser, for modifiserte og standard biler.

– Man kan jo også stille i vanlig bil som man kjører til og fra jobb. Dette går mye på ferdighet, og det er ikke bare bilen som avgjør. Her må du ha kontroll.

– Vi gleder oss veldig til det skal kjøres om de edle medaljene. Det blir en helg fylt med fart og spenning, det er tross alt Norgesmesterskap, sier Halkjelsvik.

Les mer lokal sport