Det mente i hvert fall trioen Hans Edvard Nordang, Jan Tore Fjørtoft og Ove Otterlei, alle utflytta fjørtoftinger. Som i hele år, sammen med mange andre gode hjelpere, har jobbet for å realisere denne «ville» ideen om at Fjørtoft IL skal stille lag i neste års 6. divisjon på Sunnmøre.

Ildsjel Hans Edvard Nordang er en av flere ildsjeler som nå blåser nytt liv i Fjørtoft ILs A-lag.

For Fjørtoft IL har ikke spilt A-lagsfotball siden år 2000, og nå bor det kun 120 fastboende igjen på øya, ifølge Hans Edvard Nordang. Og de fleste av disse er for lengst over den alderen der man løper etter lærkula.

Fra Norborg

Nordang har de siste sesongene vært solid midtstopper på Norborg i 4. divisjon, og der spilte også Jan Tore Fjørtoft etter mange sesonger i Brattvåg. Nå har begge meldt overgang til Fjørtoft IL.

– Vi har rundt 15 spillere på blokka vår nå, men bør nok opp i rundt 20 for at dette skal kunne «gå rundt». Så vidt jeg vet er det ingen som nå bor på Fjørtoft som er aktuelle, alle spillerne bor diverse steder på Sunnmøre. Mest i Haram eller i Ålesund, forteller Hans Edvard Nordang.

Les fleire saker om lokal idrett på Nordvestlandet.

Treninger på fastlandet

26-åringen opplyser at treningene neste år skal foregå i Brattvåg/Søvika eller i Ålesund.

– Vi satser på to økter pr. uke, der en av treningene går på Brattvåg stadion eller i Uggedalen, samt én ukentlig trening på en bane i Ålesund. Men alle hjemmekampene våre i serien skal sjølsagt spilles på Fjørtoft stadion. Og det virker som om fastboende på øya synes dette blir veldig artig.

Men Nordang innrømmer at han og kompisene fikk et lite sjokk da de i vår sjekket den gamle ærverdige grasbana på Fjørtoft.

Overgrodd grasbane

– Den var helt overgrodd av lyng og andre vekster som ikke hører hjemme på en fotballbane. Det har kostet både tid, krefter og penger å få orden på den, sier han. Banen har stort sett ligger brakk siden 2009.

Forvandlingen Og se her! Slik framsto Fjørtofts grasbane fire måneder senere, i august i år. Her er det klart for akrobatiske brassespark og diverse finter, og mange scoringer rett veg!

Men spillerne må også få dusje etter kampene, og det ble også et problem. For skolen på Fjørtoft, som ligger rett ved fotballbana, er for lengst nedlagt, og garderobene der må pusses opp før kresne fotballspillere kommer dit.

– Vi skal restaurere garderobene på skolen, vi må blant annet skifte ut hele rørsystemet. Denne jobben starter over nyttår, opplyser Nordang.

– Blir dette et engangstilfelle, kun på grunn av jubileet i idrettslaget?

– Det får vi se på. Vi tar ett år om gangen, men jeg tror vi får et veldig bra lag neste år. Ambisjonene mine er i hvert fall direkte opprykk!

– Får dere med Karl Oskar Fjørtoft på laget?

– Det håper vi. Han sier i hvert fall at han kan slenge med på noen treninger. Og lillebroren hans Mathias skal spille for oss. Og faren deres, Bernt Fjørtoft, blir en av trenerne våre. Så Fjørtoft-familien blir godt representert, lover Nordang.