Olger Pedersen fra Dimna IL og Are Uren, Havørn (Averøya) vant henholdsvis halv- og helmaratondistansen under Nyttårsmaraton mellom Moa og Brusdalen lørdag.

Dermed kopierte duoen sin seire fra fjorårets utgave av dette løpet som er det siste av sitt slag i Norge i 2017.

Veldig fornøyd

– Jeg er veldig fornøyd med tiden som var over minuttet bedre enn i fjor. Og da var det tørt og fint underlag. Uten snøføre kunne det nok blitt ett minutt bedre tid, sa Olger Pedersen fra Dimna IL.

Klubbkollegaen til verdensmester Karsten Warholm ble klokket inn til 1.16.08 på tidvis glatt underlag, en sterk tid av 28-åringen som til daglig bor, trener og jobber på Lillestrøm.

– Formen har vært veldig bra i det siste og det kjente jeg også under dagens løp, sa Pedersen som har en "pers" på 1.14.59 fra Oslo Halvmaraton på distansen over 21 km.

Som å ha bakglatte ski

– Å løpe her var som å ha bakglatte ski, det var ekkelt flere steder, mente Pedersen. Men han følte likevel han kunne trå bra til i steget.

Dimna-løperen leder fra start til mål, men Bård Indredavik fra Rauma var ikke langt bak med 1.16.30.

Lederen måtte bryte

På helmaraton over 42195 meter ledet 22-åringen Lars Åkernes Rimereit, Eidsdal, helt til 6-7 km før mål. Da måtte unggutten gi seg.

– Jeg er plaget med en hofte og måtte bryte. Det var bittert, innrømmet Rimereit som lå an til en tid på sterke 2.55 timer.

Hadde han fullført inn til den tiden ville det gitt ham en soleklar seier. Men han måtte sette seg i en bil og leverte startummeret til arrangøren før vinner Are Uran kunne strekke hendene i været og juble over seier og tida 3.18.25. Det var rundt tre minutter bedre enn hans egen vinnertid fra i fjor.

Singlet og kortbukse

Odd Gunnar Tveit, Birkenes, i klasse 50-55 år hadde nest beste tid med 3.29.18. Han imponerte mest med bekledningen han løp i; singlet og kortbukse under hele løpet, der det var nærmere fem minusgrader ved vending i Brusdalen (!).

– Jeg løper alltid slik, og hadde nok tålt enda noen minusgrader før jeg eventuelt hadde mer klær, innrømmet hardhausen fra Sørlandet. Han løp sitt 211 maratonløp på Moa lørdag.

– Det er alltid et flott arrangement her, sier Tvedt som har vært med i løpet i en årrekke.

Ei dame fullførte helmaraton

I helmaraton for damer deltok kun en løper; Liv B Jegteberg Lystad, Sportsklubben Vidar. Hun stilte i klasse 55-59 år og fikk tiden 4.26.34 og ble totalt nr. 12 av 14 løpere som fullførte distansen over 42195 meter.

Flere damer deltok på halvmaraton og her hadde Kristin Lundanes Jonvik, KFUM Oslo, bestetid på 1.36.14 etter en sterk sluttspurt. 29-åringen slo unge Mia Merlid, Isfjorden, som i klasse 16-17 år fikk 1.36.24. Tredje beste tid hadde Helene Herje Ellingsen fra Molde som noterte 1.37.46.

– Jeg har en bestenotering på 1.27 på halvmaraton og 3.06 på den fulle distansen. Dette var mitt første løp på ett år, og min debut her i Ålesund. Jeg bor i Nederland, men har sommerhus på Eikenosen, sa Lundanes Jonvik.

Som navnet tilsier er hun en fjern slektning med jevngamle Olav Lundanes, som hun lekte mye sammen med som barn. Olav er verdens beste orienteringsløper med en rekke gullmedaljer fra VM, senest to i år.

PS! Martin Helseth var populær premieutdeler, drøye uka etter at han mottok Sunnmørspostens Idrettspris for 2017.