– Det blir helt sikkert nervepirrende å være med i et NM, sier Maria Roald og får anerkjente nikk fra Margaret Synes Vågsholm og Sigurd Nikolaisen, alle 13 år og elever i samme klasse ved Valderøya ungdomsskole.

De trener 1–2 ganger i uka i Vigrahallen, der de lørdag var tre av 70 deltakere under et nasjonalt stevne.

Stevnet lørdag var også en nyttig test for arrangørstaben i Vigra IL Bueskyttere som har fått tildelt det prestisjetunge norgesmesterskapet i år.

I dagene 16. til 18. mars inntar hele 384 deltakere Vigrahallen for å kjempe om medaljer og andre gode plasseringer under årets norske mesterskap innendørs. 35 klasser byr NM på, med deltakere fra 52 klubber.

Nest største i NM

Der vil arrangørklubben bli den nest største med 27 skyttere i aksjon; tre av disse altså den nevnte trioen av 13-åringer.

– Hva er så fascinerende med bueskyting?

– Det at alle kan drive med denne sporten, samme hvor gammel du er, sier Maria, Margareth og Sebastian. Som skryter av det gode miljøet i sin klubb der yngste aktive er 9 år, den eldste 76!

TREFFSIKKER: Lidia Kouzguinova, Vigra, var best i finalen for klasse langbue 1. Foto: Jarle Mordal

Mens Sebastian er fersk og begynte med bueskyting sist høst, har de to jentene holdt på siden 2016. Nylig satte Margaret Synes Vågsholm uoffisiell norsk rekord for sin årsklasse med sin bue.

Fikk råd av treneren

– Jeg begynte først med recurve, men så sa min trener Terje Molnes at jeg burde prøve barebow, som har mindre siktemidler, forteller 13-åringen. Hun trives nå veldig godt med barebow-buen sin.

Det er svært mange klasser i bueskyting, som nevnt hele 35 under det forestående NM.

Tross det store antall klasser og deltakere tror arrangementsansvarlig Tormod Roth på at NM blir en suksess for arrangørklubben.

– Vi er trygge på at får dette til. Rundt 40–50 funksjonærer skal vi ha i sving under NM, der vi også får litt hjelp av tre personer fra bueskytterforbundet til resultatservice blant annet, forteller Tormod Roth.

Med i satsingsgruppe

Vigra IL Bueskyttere ble formelt stiftet så seint som i februar 2015 og har allerede rukket å markere seg, ikke bare med en solid bredde, men også med flere sterke utøvere.

Blant annet er Sander Roth med på forbundets satsingsgruppe for ungdom. Han har blant annet en sterk 17. plass av 119 utøvere under et stevne i franske Nimes nylig.

Lørdag slo Roth sin landslagskollega Katrine Hillestad, Stavanger, med 6–2 i finalen etter at Hillestad var best innledningsvis med 551 poeng mot Roths 518 poeng.