Norge planlegger for 100.000 nye mottaksplasser i 2016. Alle kommuner må bidra. Styret for storhallen i Ålesund sa torsdag ja til å gå i dialog med kommunen om etablering av et midlertidig akuttmottak i storhallen. Selv om løsningen har noen ulemper, skal kommune, hallstyre og idrettsråd ha ros for å være konstruktive og løsningsorienterte. Så får vi se i neste uke hva som blir resultatet. Når den parlamentariske lederen for regjeringspartiet Frp kaller forslaget om å bruke storhallen som galskap, skaper det forvirring. Er ikke behovet for akuttplasser så stort likevel? Nå er det nødvendig med tydelig politisk ledelse.

Følg smp.no debatt på Facebook!

Inkludere

Det er positivt at mange ønsker å hjelpe. Mottak av flyktninger handler ikke bare om å skaffe husrom.De som har krav på opphold, skal også bli del av et lokalsamfunn. Det offentlige må gjøre sin del av jobben. Men i tillegg kan frivillige organisasjoner spille en svært viktig rolle. Blir flyktninger møtt med hat og mistenksomhet, så legges grunnlaget for dårlig integrering. Og de eneste som vil tjene på det, er ekstremistene som ønsker polarisering og konflikter. Det må vi unngå.

Livet snudde

Forfatter Amel Aden deltok på en konferanse om integrering i Ålesund i høst, og fortalte hvor lite som skal til for å gjøre en forskjell. Hun kom som flyktning fra Somalia, og levde på utsiden av det norske samfunnet i flere år med rus og kriminalitet. Ved en tilfeldighet oppsøkte hun et bibliotek, og opplevde at der kunne hun få ro og lære seg norsk. En dag fikk hun et smil og et klapp på skuldra fra sjefen på biblioteket, og det var med på å snu livet hennes. Så lite, og likevel så stort. Medmenneskelighet koster ingenting, men kan bety så mye.

Azra Korjenic kom til Norge som flyktning fra Bosnia for 22 år siden, og har bodd det meste av livet sitt i Ålesund. I et intervju med Sunnmørsposten tidligere i år fortalte hun hvor godt det var å vokse opp på Slinningen. Hun fortalte om naboer som holdt dørene åpne, og som gjerne gjorde klar en ekstra tallerken med potetball og fiskeboller til henne og broren. Familien ble inkludert i nærmiljøet. Inkludering betydde ikke bare at de tok imot, men også at det ble forventet noe av dem. Når det var dugnad, kom naboene og forklarte at dette måtte de være med på. Å være del av et fellesskap, innebærer at man også bidrar. Her er det mye å lære av gode naboer på Slinningen.

Tilhørighet

Azra, som nå bor i Oslo, skrev nylig i en kronikk i Aftenposten at mye har forandret seg siste tiden. Kommentarfelt i aviser flyter over av hatefulle ytringer om flyktninger som kan dra seg tilbake til der de kom fra. «Det er vondt å tenke på at venner og bekjente ikke ser på meg som en av «sine egne». Hvis jeg ikke hører til her, hvem er jeg da? spør hun i kronikken, og minner om behovet vi alle har for å høre til et sted.

Vi kan alle bidra til å skape tilhørighet. Og vi kan med frimodighet løfte fram de verdiene som samfunnet vårt er tufta på, slik som dugnadsånd, religionsfrihet, ytringsfrihet og likeverd. Fredag ble et bredt flertall på Stortinget enige om innstramminger i asylpolitikken. Det var nødvendig for å redusere strømmen av grunnløse søknader, og for at vi skal kunne hjelpe dem som har krav på beskyttelse. Dugnad ble kåret til Norges nasjonalord for noen år siden. Vi kan fylle ordet med ulikt innhold. Først og fremst ved å være et medmenneske.

God helg